Ile czasu gotować młode ziemniaki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Znudziły Ci się ziemniaki w tradycyjnej formie jako dodatek do każdego obiadu? Poznaj moją dzisiejszą propozycję i dowiedz się jak ile czasu gotować młode ziemniaki, mój sprawdzony przepis, idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięsnego obiadu i nie tylko.
Przepis na wczesne ziemniaki jest banalnie prosty i szybki, koniecznie musisz spróbować.
Wystarczy, że zaopatrzysz się jedynie w małe ziemniaki.
- Ziemniaki obierz lub porządnie umyj bez obierania.
- Wlej wodę do garnka i zagotuj.
- Włóż oczyszczone ziemniaki do wody, dodaj szczyptę soli.
- Gotuj ziemniaki przez około 15 minut.
Nasze ziemniaki są gotowe do spożycia, śmiało możesz je spożyć w ugotowanej skórce, która jest niezwykle delikatna i całkowicie bezpieczna w młodych, wczesnych ziemniakach.
Tak przygotowane będą dobre jako dodatek na obiad w towarzystwie mięsa z sosem i porcji warzyw. Gotowanie młodych ziemniaków niczym nie różni się od gotowania starych ziemniaków, jednak ich przygotowanie tuż przed gotowaniem. Czas gotowania jest odrobinę krótszy.
Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.
Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.
Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.
Dla jednych będą nie wskazane, a dla drugich bardzo dobre np. dla dzieci, które uwielbiają ziemniaki gotowane w szybkowarze w postaci delikatnego i kremowego puree. Ziemniaki z szybkowaru ta samo jak te przygotowane na parze będę lekkostrawne, szybkie i bardzo dobre. Bardzo zachęcam do ich przygotowania.
Warto wspomnieć, że ziemniaki naturalnie nie zawierają glutenu w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Skoro wiesz, jak ugotować ziemniaki na obiad, koniecznie postaw na ten pyszny, pożywny dodatek.