Ile czasu gotować brokuł? Co jeszcze warto wiedzieć?
Brokuły są bogatym źródłem cennych substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych. Dzięki temu brokuł wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, w tym antynowotworowe, zmniejszając ryzyko zachorowania na raka prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Brokuł powinien więc gościć w diecie niezwykle często, jednak zwykle tak się nie zdarza. Dlaczego? Dlatego, że obróbka termiczna tego warzywa przysparza nieco problemów. Brokuł najlepiej smakuje, gdy jest jędrny i niezbyt miękki, w dodatku, gdy gotuje się go nieodpowiednio, staje się gorzki. By brokuł był smaczny, należy więc uważać, żeby go nie rozgotować. Rozgotowany, nie tylko nieapetycznie się prezentuje, ale również dostarcza mniej zdrowotnych związków.
Czas gotowania brokułu zależy od wielkości warzywa, ale również posiadanego sprzętu, czy metody. A więc ile czasu gotować brokuł? Oto sprawdzony sposób:
- brokuł gotowany w wodzie w różyczkach - potrzebuje około 3-4 minuty gotowania we wrzącej wodzie.
- brokuł gotowany na parze w różyczkach - powinien być jędrny i gotowy po 10 minutach gotowania.
- mrożony brokuł gotowany w wodzie w różyczkach - będzie gotowy po około 5 do 7 minutach gotowania.
- brokuł gotowany w wodzie w całości - zwykle potrzebuje około 12 do 15 minut.
To ile minut ma się gotować, liczymy od momentu wsadzenie brokuł do wrzącej, gotującej się wody. Pamiętaj, że najlepiej gotować go w osolonej wodzie. A więc jak gotować brokuł?
- W dużym garnku zagotuj około 2 litrów wody.
- Po zagotowaniu wody należy dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru.
- Brokuł podziel na różyczki i dobrze go opłucz.
- Wrzuć warzywo do wrzącej wody i gotuj 3-4 minuty.
- Gotowy brokuł odcedź ostrożnie i przelej bardzo zimną wodą.
Teraz gdy już wiesz, jak długo gotować brokuł, możesz przyrządzić na jego bazie pyszny i dobry dla zdrowia posiłek. Brokuł świetnie nadaje się do sałatki, jako dodatek do drugiego dania, czy element zapiekanek i sosów.
Brokuł to odmiana kapusty warzywnej, zwana też zielonym kalafiorem, która była uprawiana już w starożytnej Grecji i Rzymie. Składa się z ciasno ułożonych różyczek, które wyrastają na grubej, krótkiej łodydze. Różyczki brokułu, to tak naprawdę jego kwiatostany. Gdyby nie został zebrany o odpowiedniej porze, zamieniłyby się w drobne, żółte kwiaty. Na bazarze możemy też spotkać inne odmiany brokułu, które nie tworzą zwartej główki, a ich różyczki osadzone są wzdłuż łodygi. Liczba podgatunków tych warzyw obejmuje kilkanaście odmian, różniących się od siebie często kolorystyką.
Brokuły wykazują właściwości antynowotworowe dzięki zwartości sulforafanu - silnego przeciwutleniacza, który blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA oraz ułatwia likwidację komórek tworzącego się nowotworu. Brokuł jest warzywem niskoskrobiowym, co wiąże się z tym, że ma niski indeks glikemiczny oraz mało kalorii. Ponadto dostarcza dość dużej ilości błonnika pokarmowego oraz znaczącej ilości potasu, kwasu foliowego, witaminy A i witaminy C. Jedna gotowana filiżanka zapewnia prawie 250% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, która wspomaga krzepnięcie krwi i jest potrzebna dla prawidłowego zdrowia kości. To dlatego dobrze, by gościł w menu jak najczęściej.