Ile białka ma jajko? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jajka są produktem, który cieszy się dużą popularnością. To ze względu na ich różnorodne wykorzystanie. Jajka można gotować, smażyć, ale również dodawać do ciast i deserów. Jajka nie tylko dobrze smakują, ale wspaniale łączą składniki, dzięki czemu dodaje się je do większości wypieków. Jajka w zależności od przygotowania mają różne właściwości. Niezaprzeczalnym faktem jednak jest to, że dostarczają białka i to nie byle jakiego, bo pełnowartościowego, czyli takiego, które zawiera wszystkie, niezbędne dla zdrowia aminokwasy. Jeśli zastanawiasz się jednak, ile białka ma jajko, to odpowiedź nie jest już tak prosta.
Konkretna ilość tego składnika może się różnić w poszczególnych produktach, ze względu na wielkość jajka. Jednak uznaje się, że 100 g jajka dostarcza 13 g białka. Średnie jajko ma około 50 g, więc szacuje się, że jedno jajko dostarcza 6 - 7 g białka. W sklepie dostępne są jednak różne rozmiary jajek, dla których zawartość białka będzie różna:
- Jajko o rozmiarze S waży poniżej 53 g i zapewnia około 6 g białka.
- Jajko o rozmiarze M waży 53-60 g i zapewnia około 8 g białka.
- Jajko o rozmiarze L waży 63-70 g i zapewnia około 9 g białka.
- Jajko o rozmiarze XL waży powyżej 73 g i zapewnia około 10 g białka.
Białko jaja ma niespełna 11 proc. tego składnika (w sumie ok. 3,5 g), natomiast w żółtku jego stężenie wynosi prawie 16 proc. (ok. 2,5 g). Oczywiście takiej ilości białka dostarczają jaja kurze. W przypadku np. jaja strusia ilość białka przypadająca na jedno jajko to około 150 g, gdyż jest znacznie większe niż to kurze. Natomiast jajo przepiórcze ma w sobie tylko 1,2 g białka.
Obróbka termiczna nie wpływa zbytnio na zawartość białka w jajku. Dlatego standardowe jajko smażone, gotowane na twardo, czy gotowane na parze będzie miało około 7 g. Najwięcej białka jest w żółtku, dlatego osoby na diecie, które rezygnują ze zjadania tej części, pozbawiają się wielu cennych składników.
Oczywiście jajko, to nie tylko proteiny, jednak dla wielu osób informacja ile gram białka, jest w jajku, jest niezwykle cenna, gdyż białko jest najbardziej sycącym składnikiem pożywienia. W dodatku jest niezbędny do budowania odpowiedniej masy mięśniowej, dlatego wiele osób na diecie szuka odpowiedniej ilości tego składnika. Białko w jajku jest dobrze przyswajalne, a w wielu przypadkach również lekkostrawne. Dlatego idealnie zwiększa odżywczość każdego posiłku.
Jajko składa się z bogatego w wartości odżywcze żółtka oraz białka w najczystszej postaci. Taka postać białka sprawia, że jest ono bez trudu przyswajane przez nasz organizm. Kurze białko jest tak doskonałe, że służy jako wzór przy pomiarze aminokwasów zawartych w innych produktach.
Bez względu na to ile protein ma jajko, warto włączyć je do codziennego menu. Dlaczego? Jajko to solidne źródło wielu witamin, w szczególności A, D, E, K oraz z grupy B. Warto również wspomnieć o dużej ilości składników mineralnych, głównie jest to fosfor, potas, wapń, magnez, czy selen i cynk. Jajka zapewniają też związki lipidowe korzystne dla mózgu