Frytkownica beztłuszczowa czy zwykła? Co jeszcze warto wiedzieć?
Zastanawiasz się: Frytkownica beztłuszczowa czy zwykła - która lepsza? Odpowiedź na to pytanie nie jest taka ława. Musisz najpierw odpowiedzieć sobie na czym najbardziej ci zależy:
- na przygotowaniu smacznych frytek, które są bardzo chrupiące - wtedy najlepiej sprawdzi się tradycyjna frytkownica. Choć używa się w niej więcej tłuszczu, to dzięki temu frytki są bardziej chrupiące, te z beztłuszczowej frytkownicy mogą być przesuszone lub zbyt miękkie.
- na przygotowaniu frytek, które są zdrowe - w takim wypadku lepiej sięgnąć po frytkownicę beztłuszczową, która umożliwia przygotowanie pysznych frytek bez konieczności użycia tłuszczu, przez co są lżejsze i mniej kaloryczne.
Jeśli nie wiesz jaką wybrać frytkownicę, dobrze jest przeanalizować potrzeby, ale również preferencje kulinarne. Zastanawiasz się na co zwrócić uwagę? Na pewno na to jakie opinie ma konkretna frytkownica. Ponadto, dobrze jest wiedzieć czego od sprzętu oczekujemy - czy ma nam pomóc w zdrowszym gotowaniu, czy raczej przygotowywać frytki, które po prostu będą nam smakować. Warto wiedzieć, że frytkownica beztłuszczowa jest zdrowsza. Do przygotowania frytek z jej użyciem możesz wykorzystać niewiele oleju lub pominąć tłuszcz całkowicie. Niestety, choć wydaje się naprawdę fantastycznym rozwiązaniem ma też swoje minusy. Na rynku istnieją różne modele, coraz więcej gwarantuje więc dużo lepsze efekty, jednak warto pamiętać, że ze względu na brak tłuszczu zwykle frytkownica ta przygotowuje frytki o zupełnie innej strukturze, nawet przy tej samej temperaturze, czy gatunku ziemniaka, niż ta tłuszczowa.
Z drugiej strony tradycyjna, olejowa frytkownica poza tym, że przygotowuje naprawdę smaczne i chrupiące frytki nie może się pochwalić pozytywnym wpływem na zdrowie. Niestety, smażenie na głębokim tłuszczu nie jest zdrowym wyborem. Oleje, w których smażone są produkty spożywcze, mogą zawierać tłuszcze trans, co, jak wykazano, podnosi poziom szkodliwego cholesterolu LDL. W wyniku podgrzewania tłuszczów dochodzi często do szkodliwych procesów. Smażenie łączy się również z powstaniem tzw. związków Maillarda. Przez nie potrawy są uboższe odżywczo, ale również mogą zawierać substancje niekorzystne dla naszego zdrowia. Smażenie w głębokim tłuszczu może też wpływać negatywnie na utlenianie się witamin obecnych w tłuszczach, przez co finalnie nasze jedzenie będzie o nie uboższe. Jeśli zależy Ci więc na zdrowiu raczej sięgnij po frytkownicę beztłuszczową. Dobrze wiedzieć, że w sprzętach nowej generacji, również tych tłuszczowych istnieje możliwość smażenia również na mniejszej ilości tłuszczu, jednak wciąż to frytkownica beztłuszczowa wygrywa w pojedynku na lepszy wpływ na zdrowie.
Frytkownica, to nie tylko frytki. Warto o tym wiedzieć wybierając sprzęt. We frytkownicy możesz przygotować wiele różnych innych dań. Doskonale sprawdza się do smacznych deserów; pączków, faworków, czy oponek. Można w niej również przygotować smaczną rybę, a także pyszne mięso. Da się w niej odświeżyć kurczaka z rosołu - dodając do niego odpowiednie przyprawy i podsmażając. To również doskonały sposób na warzywa w cieście.