Dlaczego sernik pęka? Co jeszcze warto wiedzieć?
Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ciężko się temu dziwić. Składa się z puszystej warstwy serowej, która ze względu na ciekawe dodatki zaskakuje pysznym, waniliowym smakiem. Sernik sprawdza się na co dzień, do kawy, ale również na wszelkie imprezy, gdyż jest ciastem eleganckim, w dodatku ciężko znaleźć kogoś, kto go nie lubi. Sernik pieczony to jeden z najbardziej tradycyjnych wypieków, a mimo to nie ma jednego uniwersalnego przepisu na sernik idealny. Sernik może być ciężki i treściwy lub delikatny i puszysty. Jednak jest to jedno z bardziej wymagających ciast, zwłaszcza jeśli chcemy, by pięknie się prezentowało.
Dlaczego sernik pęka? To pytanie, które zadaje sobie każdy początkujący kucharz, zwłaszcza przed ważną uroczystością. Niestety popękane ciasto bardzo często nie wywiera takiego efektu jak to zupełnie gładkie. A więc dlaczego podczas pieczenia sernik może pękać? Odpowiedź na to pytanie nie jest tak oczywista. Zwykle pęka on ze względu na te czynniki:
- Nieprawidłowa temperatura użytych składników.
- Nieprawidłowa temperatura pieczenia.
- Zbyt szybkie wyciągnięcie ciasta z piekarnika.
Sernik to doskonały pomysł na naprawdę smaczny wypiek. By wyszedł pyszny, ale również piękny, należy pamiętać o kilku zasadach. Bez tego sernik pęka i opada. Na co zwrócić uwagę podczas pieczenia? Warto wiedzieć, że w przypadku pieczenia niezwykle istotna jest temperatura. Nie tylko ta pieczenia, ale również temperatura poszczególnych składników. Powinny być one w mniej więcej tej samej temperaturze. To zapobiegnie opadaniu ciasta, czy jego pękaniu. Temperatura pieczenia także jest ważna! Sernik nie powinien być pieczony w zbyt wysokiej. W takim wypadku szybko rośnie, a górne ciasto, podpieczone już, traci swoją elastyczność. W takiej sytuacji bardzo łatwo o pojawiające się pęknięcia. Co zrobić żeby sernik nie pękał? Musisz zadbać tylko o kilka szczegółów. Po pierwsze wyciągnij produkty do pieczenia dużo wcześniej. Najlepiej, by miały temperaturę pokojową. Dzięki temu lepiej się ze sobą połączą. Nie dodawaj do ciepłych produktów tych prosto z lodówki, zwłaszcza podczas ubijania. To może negatywnie wpłynąć na całą strukturę ciasta. Nie piecz ciasta w zbyt wysokiej temperaturze. Do pieczenia sernika dobrze jest wybrać niższe temperatury. Optymalnie – 150–180 stopni. W przypadku gdy masa serowa ma być użyta do tarty, a co za tym idzie – będzie zdecydowanie niższa, wybieramy górną granicę z naszych widełek temperatury, skracając czas pieczenia. Sernik potrzebuje długiego pieczenia, by uzyskać odpowiednią kremowość. Sernik upiecze się najbardziej równomiernie w kąpieli wodnej. Temperatura pieczenia nie powinna przekraczać 150 stopni - dzięki temu powierzchnia nie pęknie. Ciasto należy studzić przez 30-60 minut w uchylonym piekarniku. Sposobem na uniknięcie opadania jest dodanie całych jaj zamiast ubijania piany.
Teraz gdy już wiesz, jak uniknąć pękania podczas pieczenia sernika, możesz sięgnąć po to pyszne ciasto znacznie częściej. Jeśli szukasz inspiracji, to niejeden przepis na sernik znajdziesz w wyróżnionych propozycjach.