Dlaczego nasiona chia są niezdrowe?

Dlaczego nasiona chia są niezdrowe
Dlaczego nasiona chia są niezdrowe
ikona podziel się
Opublikowano: 10.05.2023 r., 22:45 | Autor: Patrycja Czerwiak

Nasiona chia stały się niezwykle popularnym dodatkiem do wielu dań, a zwłaszcza deserów. Jednak coraz częściej słyszy się, że mogą one nie być tak dobre dla organizmu, jak wcześniej sądzono. Dlaczego nasiona chia są niezdrowe? I czy naprawdę są?

Nasiona chia są niezwykle dobrym źródłem błonnika. Choć w wielu przypadkach jest to zaleta, to jednak w przypadku, gdy zjadamy ich zbyt dużo, może stanowić poważny problem. Duża ilość nasion chia może powodować biegunki, ale również zaparcia i podrażnienia błony śluzowej układu pokarmowego. Dlatego warto pamiętać o jedzeniu ich w rozsądnej ilości. Dzienna dawka to 3-4 łyżeczki (nie więcej niż 15 g dziennie).

Dlaczego nasiona chia są niezdrowe? Co jeszcze warto wiedzieć?

Nasiona chia stały się niezwykle popularnym dodatkiem do wielu dań, a zwłaszcza deserów. Jednak coraz częściej słyszy się, że mogą one nie być tak dobre dla organizmu, jak wcześniej sądzono. Dlaczego nasiona chia są niezdrowe? I czy naprawdę są?

Nasiona chia są niezwykle dobrym źródłem błonnika. Choć w wielu przypadkach jest to zaleta, to jednak w przypadku, gdy zjadamy ich zbyt dużo, może stanowić poważny problem. Duża ilość nasion chia może powodować biegunki, ale również zaparcia i podrażnienia błony śluzowej układu pokarmowego. Dlatego warto pamiętać o jedzeniu ich w rozsądnej ilości. Dzienna dawka to 3-4 łyżeczki (nie więcej niż 15 g dziennie).

Nasiona chia są zwykle kojarzone jako naprawdę dobry dodatek do diety. Ale czy są zdrowe? Niewątpliwe mogą pochwalić się naprawdę wyjątkowo dużą zawartością związków prozdrowotnych. Jednak w większych ilościach będą niezbyt zdrowe. Oprócz biegunki mogą prowadzić również do zaburzenia działanie leków u osób z nadciśnieniem. Dzieje się tak ze względu na duży udział błonnika. Oprócz tego zwiększona ilość błonnika może zaburzać wchłanianie niektórych związków z pokarmu. Głównie wapnia, żelaza i magnezu. Jest to bardzo niebezpieczne zwłaszcza dla osób, które mają niedobory tych pierwiastków lub są na nie narażone. Oprócz tego mogą również zmniejszyć czas krzepnięcia krwi, a także zwiększyć ryzyko wystąpienia krwawienia czy udaru.

Warto jednak pamiętać, że ich szkodliwość wynika głównie z przekroczenia zalecanej dziennej dawki. Jest to normalne zjawisko dla każdego produktu spożywczego. Gdy zjadamy zbyt dużo jakiegoś produktu, to pojawiają się negatywne skutki. W przypadku chia zwykle jest to biegunka. Niestety przedawkowanie nasion chia jest dość łatwe. Wystarczy więcej niż 3 łyżki, by zjeść ich zbyt dużo. Należy również zaznaczyć, że ta ilość to dzienna dawka dla dorosłych. Dla mężczyzn może ona wynosić nieco więcej, niż dla kobiet, jednak jest to sprawa bardzo indywidualna.

W sklepach bardzo ciężko jest znaleźć produkty na bazie nasion chia, takie jak puddingi dlaczego? Dlatego, że jest to nielegalne. Komisja Europejska w 2013 roku wydała oświadczenie o niedopuszczeniu do sprzedaży produktów, które zawierają ponad 10% nasionek chia, w tym popularnych puddingów i jogurtów. Decyzja ta została podjęta ze względu na obawy o zbyt mało badań dotyczących bezpieczeństwa spożycia tych nasion w większych ilościach.

Nasiona chia same w sobie, jedzone w rozsądnych ilościach są niezwykle zdrowe. Nasiona chia są najlepszym roślinnym źródłem kwasów omega 3, które pomagają chronić nas przed wieloma chorobami. Razem z błonnikiem przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów sprawiając, że maleje ryzyko wystąpienia miażdżycy a w jej następstwie choroby niedokrwiennej serca. Kwasy omega 3 wspomagają pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację, pozytywnie wpływają na funkcjonowanie wzroku. Teraz gdy już czy nasiona chia są zdrowe, czy nie, możesz zdecydować, jak często mogą pojawiać się w twojej diecie.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto