Czym zastąpić tymianek?

Czym zastąpić tymianek
Czym zastąpić tymianek
ikona podziel się
Opublikowano: 15.06.2023 r., 1:59 | Autor: Oliwia Gawron

Tymianek to niezwykle aromatyczna i powszechnie wykorzystywana przyprawa w naszej kuchni. Co, jednak jeśli okaże się, że nie masz go teraz pod ręką?

Zamiast tymianku użyj oregano. Może być to wersja świeża lub suszona. Każdą z nich nada niesamowity aromat Twoim potrawom.

Czym zastąpić tymianek? Co jeszcze warto wiedzieć?

Czyli jesteś w trakcie przygotowywania swojej ulubionej potrawy z wykorzystaniem tymianku, ale brakuje ci podstawowej przyprawy, koniecznie poznaj jego zamienniki, dowiedz się czym zastąpić tymianek. Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jaka przyprawa smakuje podobnie do tymianku, poznaj moją dzisiejszą odpowiedź. Jest to nic innego jak jedna z najpopularniejszych przypraw, którą na pewno masz w domu, a jest nią oregano. Do przyprawiania swoich potraw możesz użyć oregano suszone lub wersję świeżą obydwie nadadzą charakterystycznego smaku twoim daniom. Skoro już wiesz jaką przyprawą zastąpić tymianek, koniecznie poznaj mój przepis na soczystą i aromatyczna pierś z kurczaka w tymianku. Oregano idealnie sprawdzi się do potraw z piekarnika lub do gotowania.

W pierwszej kolejności przygotuj marynatę.

  1. Do miski wlej olej rzepakowy.
  2. Doda przyprawy takie jak: tymianek, wędzoną paprykę, ostrą paprykę, odrobiną pieprzu i soli.
  3. Wymieszaj całość i wymieszaj z mięsem.
  4. Odstaw mięso w marynacie w naczyniu żaroodpornym do lodówki na kilka godzin.
  5. Upiecz mięso w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

Takie przygotowanie mięsa przed pieczenia sprawi, że będzie ono niezwykle soczyste i kruche.

Ta podstawowa marynata sprawdzi się do wielu rodzajów mięs.

Natomiast jeśli masz dość kurczaka w tradycyjnej wersji z niewielką ilością przypraw? Poznaj przepis na kurczaka po indyjsku i odmień swoje zdanie o tym rodzaju mięsa.

Kurczak należy do chudego rodzaju mięs, dlatego polecany jest w diecie lekkostrawnej lub diecie odchudzającej. Można go jednak przyrządzić tak aby był niezwykle aromatyczny, a danie z nim smaczne.

Pierś z kurczaka po indyjsku przygotujesz niezwykle szybko. Wystarczy, że pokroisz pierś z kurczaka na mniejsze kawałki i zamarynujesz, jeśli masz na to czas. Jeśli chcesz przygotować równie pyszny błyskawiczny obiad, pomiń etap marynowania. Zapewniam Cię, że kurczak będzie tak samo aromatyczny.

W tym czasie na patelni zeszklij cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę lub rozgnieciony. Dopiero wtedy uwalnia on prozdrowotne substancje. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzyw jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy, na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Po chwili dodaj zamarynowane kawałki mięsa i podsmaż. Po 10 minutach danie jest gotowe do spożycia. Kurczaka po indyjsku możesz podawać z ryżem. Może to być zwykły ryż biały, lecz pamiętaj, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego, jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie niewskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy.

W trakcie przygotowywania dania nie zapomnij o aromatycznych przyprawach. To one są tutaj kluczowe. Postaw na papryczkę chii, wędzoną paprykę, kurkumę lub curry, pieprz i sól.

Całe danie posyp obficie posiekaną natką pietruszki.

Skoro już wiesz, czym najlepiej zastąpić tymianek wykorzystaj mój pomysł na obiad i przekonaj się jak pyszne i soczyste jest mięso w tej przyprawie.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto