Czym zastąpić sos worcester? Co jeszcze warto wiedzieć?
Sos worcester to fermentowany sos, który charakteryzuje się korzennym smakiem. W dalszej części dowiesz się czego użyć zamiast sosu worcester oraz jak przygotować jego domową wersję. Podstawą sosu jest ocet słodowy, ocet winny oraz sos powstały w wyniku fermentacji anchois. Sos dojrzewa przed butelkowaniem około 1,5 roku. Klasyczny sos worcester składa się z octu słodowego, octu spirytusowego, melasy, cukru, soli, anchois, pasty z tamaryndowca, cebuli, czosnku oraz dodatków. Sos stanowi doskonały pomysł na marynatę do mięs.
A więc czym zastąpić sos worcester? Na rynku nie ma podobnego produktu, który charakteryzowałby się smakiem sosu worcester, dlatego bardzo trudno go zastąpić. W kuchni jako zamiennik świetnie sprawdzi się sos sojowy, jednak nie posiada on takiego samego smaku. Odpowiednik sosu worcester mogą stanowić następujące produkty:
- pastą sojową wymieszaną z wodą w stosunku 1:1;
- sosem rybnym;
- sosem ostrygowym;
- pastą z sardeli;
- octem sherry.
Możesz także przygotować zbliżony smakowo zamiennik sosu w domu — oryginalny sos poddawany jest procesowi fermentacji i drugiemu dojrzewaniu, dlatego domowa wersja sosu może mieć nieco inny smak. Do przygotowania domowego sosu worcester potrzebne będą następujące składniki: ocet słodowy, sos sojowy, pasta z tamaryndowca, ciemne piwo, melasa, cebula, szalotka, papryczka chilli, czosnek, imbir, musztarda francuska, goździki, anchois, kardamon, curry, cynamon, sok z cytryny, olej oraz sól. Aby przygotować domowy zamiennik sosu worcester posiekaj drobno cebulę, szalotkę oraz czosnek. W małym rondelku podgrzej olej i podsmaż posiekane składniki. Do rondelka dodaj pozostałe składniki w odpowiednich proporcjach, dokładnie wymieszaj i pozostaw na małym ogniu na 2 godziny. Tak przygotowany sos przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce.
Sos worcester często wykorzystywany jest jako dodatek do dań mięsnych, sałatek lub sosów do makaronów. Sos wykorzystywany jest również do przygotowania koktajlu alkoholowego pod nazwą „Krwawa Mery”. Sos możemy również wykorzystać do doprawienia jajecznicy, pierogów, zup czy naleśników z farszem wytrawnym.
Sos worcester składa się z wielu produktów, które bogate są w witaminy oraz składniki mineralne. Sos stanowi źródło witaminy B6, która korzystnie wpływa na funkcje układu odpornościowego. Witamina ta bierze również udział w produkcji krwinek czerwonych oraz w metabolizmie aminokwasów. Sos jest również źródłem witaminy E, która zaliczana jest do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Obecna w sosie cebula oraz czosnek wzbogacają do w witaminę C, która również korzystanie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Dodatkowo witamina C przyspiesza gojenie się ran, a także wspomaga produkcję kolagenu.
Podsumowując: wiesz już co, zamiast sosu worcester możesz użyć w kuchni. Powyżej przedstawiony został sprawdzony sposób aby przygotować najlepszy domowy sos worcester. Posiłki wykonane z dodatkiem sosu worcester są bardzo smaczne. Dobry, domowy sos worcester należy przechowywać w lodówce.