Czym zastąpić sos sojowy?

Czym zastąpić sos sojowy
Czym zastąpić sos sojowy
ikona podziel się
Opublikowano: 01.05.2023 r., 0:03 | Autor: Patrycja Czerwiak

Sos sojowy to dodatek do potraw, który kojarzy się z kuchnią azjatycką, jednak bardzo często jest wykorzystywany również w innych potrawach. Jednak nie zawsze ma się do niego dostęp. A więc czym zastąpić sos sojowy w swojej kuchni, gdy brak go w spiżarni?

  1. W przypadku marynowania i doprawiania mięs świetnie sprawdzi się ocet balsamiczny.
  2. Do doprawiania potraw można też użyć przyprawy maggi.
  3. Można również wymieszać: anchois z sokiem z cytryny,
  4. Smak umami, który jest zasługą sosu sojowego, można również osiągnąć poprzez dodatek:
  5. suszonych grzybów,
  6. lubczyku,
  7. wodorostów,
  8. soli selerowej.
  9. Możesz używać również niewielkiej ilości sosu rybnego.

Czym zastąpić sos sojowy? Co jeszcze warto wiedzieć?

Sos sojowy to dodatek do potraw, który kojarzy się z kuchnią azjatycką, jednak bardzo często jest wykorzystywany również w innych potrawach. Najczęściej sięga się po:

  • jasny sos sojowy - stosuje się go do przyprawiania gotowych dań takich jak sosy, potrawki czy zupy. Dodatkowo pasuje do jasnych mięs i ryb.
  • ciemny sos sojowy- doskonale nadaje się do marynowania czerwonego mięsa. Można go wykorzystać do przygotowania ciemnych sosów.

Poza kolorem różni je od siebie czas fermentacji, smak i konsystencja. Dobór rodzaju sosu zależy od przygotowywanej potrawy.

Sos sojowy na bardzo prosty skład. Produkuje się go z wody, soi, ziaren zbóż (najczęściej pszenicy) oraz soli. Całość poddaje się fermentacji, która trwa minimum 2 miesiące. Po jej zakończeniu pozyskany zacier jest wyciskany i filtrowany. W ten sposób otrzymuje się klarowny sos sojowy. Dobry sos sojowy ma ciemno-brązowy kolor, aromatyczny zapach oraz słony i lekko słodki posmak. Sos sojowy wyróżnia się charakterystycznym słonym smakiem. Stosując go do doprawiania posiłku, możemy już zrezygnować z dodawania soli. Inne właściwości sosu sojowego to duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka, niezbędnego dla prawidłowej pracy całego organizmu, a zwłaszcza mięśni.

Jednak nie zawsze ma się do niego dostęp. A więc czym zastąpić sos sojowy w swojej kuchni, gdy brak go w spiżarni? Oto najpopularniejsze pomysły jak zamienić ten dodatek w daniach:

  1. W przypadku marynowania i doprawiania mięs świetnie sprawdzi się ocet balsamiczny. To naprawdę dobry zamiennik.
  2. Do doprawiania potraw można też użyć przyprawy maggi, ma podobny smak.
  3. Można również wymieszać: anchois z sokiem z cytryny,
  4. Smak umami, który jest zasługą sosu sojowego, można również osiągnąć poprzez dodatek:
  5. suszonych grzybów,
  6. lubczyku,
  7. wodorostów,
  8. soli selerowej.

To dobry pomysł na dodatki, które można włączyć do swojego posiłku, by uzyskać charakterystyczny smak.

  1. Możesz używać również niewielkiej ilości sosu rybnego. To doskonała alternatywa dla sosu sojowego.

Oczywiście ciężko znaleźć odpowiednik, który w 100% odda smak sosu sojowego. Te przykłady pozwalają nieco zbliżyć się do jego charakterystycznego aromatu. Jednak można też przygotować w domu, zupełnie od podstaw niezwykle podobną w smaku przyprawę. Potrzeba do tego kilku składników i odrobiny cierpliwości. Poniżej najprostszy przepis:

  1. Przygotuj wszystkie potrzebne składniki:
  2. szklankę bulionu wołowego,
  3. łyżki octu balsamicznego,
  4. łyżeczki octu jabłkowego,
  5. łyżeczki cukru trzcinowego,
  6. szczyptę mielonego czarnego pieprzu,
  7. szczyptę czosnku w proszku,
  8. /2 łyżeczki soli,
  9. /2 łyżeczki sosu rybnego.
  10. Wszystkie składniki oprócz sosu rybnego przełóż do rondelka.
  11. Całość gotuj przez 10 minut, intensywnie mieszając.
  12. Zagotuj i odstaw na 5 minut.
  13. Całość dopraw sosem rybnym i ostudź.
  14. Gotowy sos przelej do szklanej butelki i odstaw do lodówki. Sos należy spożyć do 5 dni.

Teraz gdy już co, zamiast sosu sojowego użyć w swojej kuchni, możesz z powodzeniem zabrać się za przygotowanie azjatyckich dań, z polskich składników.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto