Zobacz pytania podobne do czym zastąpić sól peklową?
-
Jak peklować mięso do wędzenia?
-
Ile soli peklowej na kilogram mięsa?
-
Jak zapeklować mięso do wędzenia?
-
Jak zapeklować szynkę?
-
Jak peklować boczek?
-
Jak peklować schab do wędzenia?
-
Jak parzyć szynkę peklowaną?
To może wydać Ci się interesujące
Te artykuły mogą Cię zainteresować
-
Popularne przepisyZalewa do peklowania - rodzaje, przepisy, nietypowe dodatki, porady
Zalewa do peklowania jest niezbędnym elementem procesu marynowania, który ma przygotować mięso przed dalszą obróbką kulinarną, przykładowo wędzeniem lub pieczeniem.
-
Popularne przepisyPeklowanie na mokro - opis, sposoby, zasady, porady praktyczne
Peklowanie na mokro to proces przygotowywania mięsa przed dalszą obróbką kulinarną. Nadaje mięsu odpowiedniego smaku, aromatu, tekstury oraz przedłuża jego trwałość.
-
Popularne przepisyPeklowanie mięsa krok po kroku - jak peklować mięso?
Peklowanie mięsa to rodzaj konserwowania żywności, które ma na celu przedłużenie jego trwałości oraz nadanie odpowiedniego smaku, aromatu oraz struktury.
Czym zastąpić sól peklową? Co jeszcze warto wiedzieć?
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto zastanowić się nad świątecznymi potrawami. Jedną i niezastąpiona z nich są jajka faszerowane, jako farsz możesz użyć naprawdę dowolne rzeczy, ja stawiam na szynkę, ale najpierw samodzielnie przygotują w domu. Będzie potrzebna ci sól peklowana lub jej zamiennik oraz duży kawałek mięsa o dobrej jakości. Jeśli jednak nie posiadasz w domu soli peklowej, poznaj mój sprawdzony sposób i dowiedz się czym zastąpić sól peklową.
Potrzebne będą ci tylko dwa składniki, które każdy z nas ma w domu jest to sól Kuchenna oraz kwas askorbinowy, jeśli zastanawiasz się czym kwas askorbinowy to nic innego jak np. sok z cytryny.
Skoro już znasz mój sprawdzony sposób i proporcje poznaj mój najlepszy pomysł na
jajka faszerowane z szynką to rodzaj dania, które zna każdy z nas. W rodzinnym domu ta forma przystawki sprawdzała się chyba u każdego. Nic dziwnego! Faszerowane jajka to szybki pomysł na zimną przekąskę z Twoimi ulubionymi dodatkami. Moja propozycja może Ci się niedługo przydać np. na święta, faszerowane jajka sprawdzą się idealnie na tę okazję.
Przepis na jajka faszerowane z szynką jest bardzo prosty i szybki. Przepis nie zajmie Ci więcej czasu niż ten, który poświęcisz na ugotowanie jajek.
Wraz z szynką będą one głównymi składnikami naszej przekąski. Dodatkowo wybrałam por, który nadaje lekko ostrego posmaku. Jajka należy ugotować w lekko osolonej wodzie. Ważne aby były one ugotowane na twardo.
Wszystkie rzeczy do farszu, w moim przypadku będzie to szynka i por kroję w drobną kostkę.
Gdy jajka będą już ugotowane obierz je ze skorupy i przekrój na pół, poczekaj chwilę, aż ostygną i wydrąż żółtko. Dodaj je do farszu i dokładnie wymieszaj, dodając majonez i musztardę. Dopraw do smaku, najlepiej sprawdzi się tutaj po prostu sól i pieprz. Tak przygotowanym farszem napełnij białka jajek i przekąska jest gotowa do spożycia.
Do przygotowania farszu możesz użyć tak naprawdę dowolnych składników. Ja postawiłam na wędlinę, pamiętaj jednak aby wybierać tą o dobrym składzie lub wersję domową. Jak zrobić domową szynkę ze schabu w 10 minut dowiesz się z innych moich propozycji przepisów. Obojętnie na jaką wersję się zdecydujesz, jajka będą bardzo dobre, szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Faszerowane jajka z szynką to świetny pomysł na przekąskę w ciągu świąt lub na Wielkanoc.
Wykonanie jej nie zajmie Ci wiele czasu, a na pewno uraczysz gości pyszną przekąską.
Taka forma przekąski da nam uczucie sytości, warto jeszcze pamiętać, że jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować sam i musimy dostarczać je z pożywienia.
Skoro już wiesz czy my możemy najlepiej zastąpić sól peklową i czego użyć w zamian koniecznie przygotuj mój dzisiejszy przepis.