Czym zastąpić sól peklową?

Czym zastąpić sól peklową
Czym zastąpić sól peklową
ikona podziel się
Opublikowano: 05.06.2023 r., 19:17 | Autor: Oliwia Gawron

Sól peklowana kiedyś zdecydowanie powszechniej używana w naszych gospodarstwach domowych, służyła do przygotowywania domowych przetworów, głównie mięs i wędlin.

Jednak czym zastąpić sól peklową?

Wystarczą dwa podstawowe składniki, które na pewno masz w swoim domu. Jest to nic innego jak sól spożywcza i dodatek kwasu askorbinowego, czyli soku z cytryny.

Czym zastąpić sól peklową? Co jeszcze warto wiedzieć?

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto zastanowić się nad świątecznymi potrawami. Jedną i niezastąpiona z nich są jajka faszerowane, jako farsz możesz użyć naprawdę dowolne rzeczy, ja stawiam na szynkę, ale najpierw samodzielnie przygotują w domu. Będzie potrzebna ci sól peklowana lub jej zamiennik oraz duży kawałek mięsa o dobrej jakości. Jeśli jednak nie posiadasz w domu soli peklowej, poznaj mój sprawdzony sposób i dowiedz się czym zastąpić sól peklową.

Potrzebne będą ci tylko dwa składniki, które każdy z nas ma w domu jest to sól Kuchenna oraz kwas askorbinowy, jeśli zastanawiasz się czym kwas askorbinowy to nic innego jak np. sok z cytryny.

Skoro już znasz mój sprawdzony sposób i proporcje poznaj mój najlepszy pomysł na

jajka faszerowane z szynką to rodzaj dania, które zna każdy z nas. W rodzinnym domu ta forma przystawki sprawdzała się chyba u każdego. Nic dziwnego! Faszerowane jajka to szybki pomysł na zimną przekąskę z Twoimi ulubionymi dodatkami. Moja propozycja może Ci się niedługo przydać np. na święta, faszerowane jajka sprawdzą się idealnie na tę okazję.

Przepis na jajka faszerowane z szynką jest bardzo prosty i szybki. Przepis nie zajmie Ci więcej czasu niż ten, który poświęcisz na ugotowanie jajek.

Wraz z szynką będą one głównymi składnikami naszej przekąski. Dodatkowo wybrałam por, który nadaje lekko ostrego posmaku. Jajka należy ugotować w lekko osolonej wodzie. Ważne aby były one ugotowane na twardo.

Wszystkie rzeczy do farszu, w moim przypadku będzie to szynka i por kroję w drobną kostkę.

Gdy jajka będą już ugotowane obierz je ze skorupy i przekrój na pół, poczekaj chwilę, aż ostygną i wydrąż żółtko. Dodaj je do farszu i dokładnie wymieszaj, dodając majonez i musztardę. Dopraw do smaku, najlepiej sprawdzi się tutaj po prostu sól i pieprz. Tak przygotowanym farszem napełnij białka jajek i przekąska jest gotowa do spożycia.

Do przygotowania farszu możesz użyć tak naprawdę dowolnych składników. Ja postawiłam na wędlinę, pamiętaj jednak aby wybierać tą o dobrym składzie lub wersję domową. Jak zrobić domową szynkę ze schabu w 10 minut dowiesz się z innych moich propozycji przepisów. Obojętnie na jaką wersję się zdecydujesz, jajka będą bardzo dobre, szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Faszerowane jajka z szynką to świetny pomysł na przekąskę w ciągu świąt lub na Wielkanoc.

Wykonanie jej nie zajmie Ci wiele czasu, a na pewno uraczysz gości pyszną przekąską.

Taka forma przekąski da nam uczucie sytości, warto jeszcze pamiętać, że jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować sam i musimy dostarczać je z pożywienia.

Skoro już wiesz czy my możemy najlepiej zastąpić sól peklową i czego użyć w zamian koniecznie przygotuj mój dzisiejszy przepis.

Zobacz pytania podobne do czym zastąpić sól peklową?

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto