Czym zastąpić sól peklową? Co jeszcze warto wiedzieć?
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto zastanowić się nad świątecznymi potrawami. Jedną i niezastąpiona z nich są jajka faszerowane, jako farsz możesz użyć naprawdę dowolne rzeczy, ja stawiam na szynkę, ale najpierw samodzielnie przygotują w domu. Będzie potrzebna ci sól peklowana lub jej zamiennik oraz duży kawałek mięsa o dobrej jakości. Jeśli jednak nie posiadasz w domu soli peklowej, poznaj mój sprawdzony sposób i dowiedz się czym zastąpić sól peklową.
Potrzebne będą ci tylko dwa składniki, które każdy z nas ma w domu jest to sól Kuchenna oraz kwas askorbinowy, jeśli zastanawiasz się czym kwas askorbinowy to nic innego jak np. sok z cytryny.
Skoro już znasz mój sprawdzony sposób i proporcje poznaj mój najlepszy pomysł na
jajka faszerowane z szynką to rodzaj dania, które zna każdy z nas. W rodzinnym domu ta forma przystawki sprawdzała się chyba u każdego. Nic dziwnego! Faszerowane jajka to szybki pomysł na zimną przekąskę z Twoimi ulubionymi dodatkami. Moja propozycja może Ci się niedługo przydać np. na święta, faszerowane jajka sprawdzą się idealnie na tę okazję.
Przepis na jajka faszerowane z szynką jest bardzo prosty i szybki. Przepis nie zajmie Ci więcej czasu niż ten, który poświęcisz na ugotowanie jajek.
Wraz z szynką będą one głównymi składnikami naszej przekąski. Dodatkowo wybrałam por, który nadaje lekko ostrego posmaku. Jajka należy ugotować w lekko osolonej wodzie. Ważne aby były one ugotowane na twardo.
Wszystkie rzeczy do farszu, w moim przypadku będzie to szynka i por kroję w drobną kostkę.
Gdy jajka będą już ugotowane obierz je ze skorupy i przekrój na pół, poczekaj chwilę, aż ostygną i wydrąż żółtko. Dodaj je do farszu i dokładnie wymieszaj, dodając majonez i musztardę. Dopraw do smaku, najlepiej sprawdzi się tutaj po prostu sól i pieprz. Tak przygotowanym farszem napełnij białka jajek i przekąska jest gotowa do spożycia.
Do przygotowania farszu możesz użyć tak naprawdę dowolnych składników. Ja postawiłam na wędlinę, pamiętaj jednak aby wybierać tą o dobrym składzie lub wersję domową. Jak zrobić domową szynkę ze schabu w 10 minut dowiesz się z innych moich propozycji przepisów. Obojętnie na jaką wersję się zdecydujesz, jajka będą bardzo dobre, szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Faszerowane jajka z szynką to świetny pomysł na przekąskę w ciągu świąt lub na Wielkanoc.
Wykonanie jej nie zajmie Ci wiele czasu, a na pewno uraczysz gości pyszną przekąską.
Taka forma przekąski da nam uczucie sytości, warto jeszcze pamiętać, że jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować sam i musimy dostarczać je z pożywienia.
Skoro już wiesz czy my możemy najlepiej zastąpić sól peklową i czego użyć w zamian koniecznie przygotuj mój dzisiejszy przepis.