Czym zastąpić słodycze? Co jeszcze warto wiedzieć?
Nie wiesz czym zastąpić słodycze, które zdecydowanie nie zaburzą redukcji masy ciała podczas odchudzania? Świetnie się składa, poznaj niezastąpione zamienniki cukru, które bez problemu kupisz w większości większych sklepów w Twoim mieście. Każdy z nas wie, że dodatek cukru do żywności powinien być jak najmniejszy, ponieważ wpływa on na zwiększenie masy ciała, co jest ściśle związane z powstaniem nadwagi i otyłości. Dodatkowo mogą wystąpić zaburzenia prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego, ze względu na zaburzenia mikroflory jelitowej, zaburzenia układu hormonalnego, zmiany poziomu glukozy i insuliny, co zwiększa ryzyko wystąpienia insulinooporności i prowadzi do wystąpienia zaburzeń gospodarki węglowodanowej, do której zaliczamy cukrzycę typu II.
Produkty bogate w cukry proste charakteryzują się niską ilością błonnika pokarmowego w swoim składzie, a ten jest niezastąpiony w prawidłowej pracy naszego układu pokarmowego.
Błonnik pokarmowy wspomaga perystaltykę jelit. Działa on w naszych jelitach jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami.
Cukier, także wpływa na wygląd naszej skóry i gospodarkę wodno-elektrolitową. Cukier spożywany w nadmiarze może przyczyniać się do zatrzymywania wody w organizmie, dlatego możemy czuć się ociężale. Często występuje także uczucie nabrzmienia, określany jako „zatrzymywanie się wody” w naszym organizmie. Zbyt duże spożywanie cukru w naszej diecie prowadzi do wystąpienia próchniczy i uszkodzenia szkliwa nazębnego.
Nadmiar cukru w diecie powoduje także problemy stomatologiczne. Zwykły cukier uszkadza szkliwo nazębne i zwiększa ryzyko próchnicy.
Zatem, czym można zastąpić tradycyjny cukier?
Warto postawić na alkohole cukrowe, które charakteryzują się niższą wartością energetyczna przy takiej samej lub większej słodyczy co zwykły cukier.
- Ksylitol, który charakteryzuje się dwukrotnie niższą ilością kalorii niż cukier, nie wpływa niekorzystnie na nasze szkliwo, dzięki czemu nie przyczynia się do powstawania próchnicy. Ma właściwości bakteriobójcze, a wszystko dlatego, że ksylitol nie fermentuje, to znaczy, że nie może być zamieniony na kwasy przez znajdujące w jamie ustnej bakterie. Jest to nic innego jak cukier trzcinowy.
- erytrytol, który naturalnie występuje w niektórych warzywach i owocach, takich jak ananasy, melony czy niektóre gatunki winogron. Erytrytol jest bardziej słodki niż cukier przy niższej energetyczności. Cieszy się on dużą popularnością wśród osób, które szukają zamienników cukru, dodatkowo jest ceniony u osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do której zaliczamy insulinooporność i cukrzycę typu II.
Według powszechnych i błędnych stwierdzeń. Erytrytol i ksylitol są jak najbardziej bezpieczne i nie przyczyniają się do powstawania nowotworów, jak na początku myślano. Podobnie jest z syntetycznymi zamiennikami cukru, do których zaliczamy acesulfam i aspartam. Powyższe substytuty cukru to dobry pomysł na zastąpienie cukru na diecie. Możesz je używać w swojej kuchni jako dodatek do kawy czy ciasta, dzięki czemu Twoje domowe wypieki będą zdrowe i mniej kaloryczne. Wykorzystaj powyższe substytuty w diecie i przekonaj się, jak smaczne mogą być słodycze bez cukru.