Czym zastąpić ser ricotta? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ser ricotta jeszcze do niedawna nam nieznany dzisiaj zyskuje na popularności, jego kremowa konsystencja jest pożądana przez konsumentów i szeroko wykorzystywana do wielu dań i deserów.
Jednak, czym zastąpić ser ricotta?
Wystarczy, że użyjesz sera twarogowego.
Skoro już znasz zamiennik i wiesz czym zastąpić ser ricotta, koniecznie wykorzystaj go do swoich dań obiadowych.
Jeśli brakuje Ci pomysłu na danie, gdzie możesz wykorzystać serek mascarpone, twaróg lub ser ricotaa koniecznie poznaj mój przepis na ciasto filo ze szpinakiem. Jest to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się na kolację nie tylko wtedy, gdy nie masz na jego przygotowanie zbyt dużo czasu.
Mój dzisiejszy przepis na ciasto filo ze szpinakiem będzie bardzo ekspresowy, ponieważ skorzystam z gotowego ciasta w rulonie.
Oprócz ciasta będziesz potrzebować, szpinak, ser feta i ricotta oraz odrobina parmezanu do posypania dania. Oprócz tego masło, jajko i czosnek.
Pamiętaj, że serek ricotta jest bardzo dobry, ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.
Jeśli bardzo lubisz smak serka, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.
Zatem, jak zrobić ciasto filo ze szpinakiem?
W pierwszej kolejności przełóż serek ricotta i feta do miski, rozgnieć widelcem i wymieszaj, wbij jajko, tutaj najlepiej jest wymieszać całą masę za pomocą rózgi. Na koniec dodaj szpinak i połącz delikatnie składniki, nie zapominaj o czosnku, który nada niesamowity aromat całej naszej potrawie. Masło rozpuść w rondelku i posmaruj nim płaty ciasta filo. Połowę płatów znajdującą się w opakowaniu wyłóż na spód foremki. Następnie dodaj szpinakowy farsz i wyłóż pozostałe płaty ciasta. Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach, gdy ciasto delikatnie ostygnie, posyp je parmezanem.
Nasze pyszne ciasto jest dobre do spożycia. Wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj je we własnym domu, przekonaj się sam jakie jest smaczne. Będzie to idealny pomysł na posiłek w rodzinnym gronie. Dodatkowo danie to jest bardzo popularne w Grecji, po jego skosztowaniu na pewno poczujesz śródziemnomorski klimat. Skoro już wiesz, czym można zastąpić najlepiej ser ricotta, koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony sposób i przekonaj się, że zastępstwo to też dobry wybór. Już teraz nie musisz się zastanawiać, co dodać zamiast sera ricotta.