Czym zastąpić proszek do pieczenia?? Co jeszcze warto wiedzieć?
Proszek do pieczenia jest niezbędny do przygotowania wielu wypieków. Jego podstawowym zadaniem jest spulchnianie produktów piekarniczych. Wspomaga on wzrost wyrobów, dzięki czemu są wyższe, a przy okazji bardziej puszyste. Jednak nie zawsze mamy go pod ręką, dlatego warto wiedzieć czego użyć zamiast niego. A więc czym zastąpić proszek do pieczenia?
Można zastąpić go na kilka sposobów:
- Przy pomocy sody oczyszczonej - 1 łyżeczka sody odpowiada 3 łyżeczkom proszku do pieczenia. Pamiętaj, by dodać również w niewielkich ilościach produkt o kwaśnym odczynie np. sok z cytryny. To pomysł na najprostszy zamiennik.
- Za pomocą alkoholu - 3 łyżeczki alkoholu, najlepiej rumu odpowiadają 1 łyżeczce proszku do pieczenia.
- Dodając do wypieku amoniak - ta metoda sprawdzi się jednak tylko w przypadku ciasta kruchego, czyli np. spodów do tarty, czy ciasteczek.
Nie ma co ukrywać, że najpopularniejszym zamiennikiem proszku do pieczenia jest soda oczyszczona. Wiele osób jednak nie wie, ile sody należy dodać do wypieku, by całość miała dobrą konsystencję. Proszek do pieczenia i soda oczyszczona nie działają w taki sam sposób, choć warto wiedzieć, że soda jest jednym ze składników proszku do pieczenia. Jednak to pokazuje, że potrzeba mniej sody, niż proszku. Dlatego, gdy chcesz zastąpić proszek do pieczenia, sięgaj po niewielkie ilości sody. Warto też pamiętać, że sama soda nie zadziała w pełni. Należy ją połączyć z substancją o kwaśnym odczynie. Idealnie sprawdza się w tej sytuacji sok z cytryny, jednak nie jest to jedyny składnik. Można sięgnąć również po maślankę, ocet, czy śmietanę. Soda to jeden z najpowszechniej używanych zamienników proszku do pieczenia, gdyż jest łatwo dostępna, a także tania. Wiele osób posiada ją również w swojej domowej spiżarni. Warto jednak wiedzieć, że nie jest to jedyna opcja. Równie dobrze sprawdzają się pozostałe metody, czyli używanie alkoholu, czy amoniaku. W przypadku alkoholu nie ma co się obawiać, że przez jego dodatek ciasto nie będzie dobre dla wszystkich, a w szczególności dla dzieci. Podczas pieczenia i działania wysokiej temperatury alkohol odparowuje.
Proszek do pieczenia jest mieszaniną różnych substancji chemicznych, które dzięki odpowiednim proporcjom działają na wypiek. Głównym jego składnikiem jest soda. Jednak ze względu na jej silne działanie i gorzki posmak, łączy się ją również z innymi składnikami. Proszek do pieczenia wzbogaca się regulatorami kwasowości, które dzięki swojemu kwaśnemu charakterowi niwelują gorzkawy posmak. Zazwyczaj jako taki regulator w proszku do pieczenia występuje mleczan sodowy, niekiedy stosuje się również wodorowinian potasu lub pirofosforan sodu. Do proszku do pieczenia dodaje się również mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą - to substancje przeciwdziałające zbrylaniu się proszku do pieczenia.
Teraz gdy wiesz już jak zastąpić proszek do pieczenia w cieście, możesz do woli korzystać z pysznych wypieków. Koniecznie skorzystaj z propozycji podanych na tej stronie, jeśli zastanawiasz się, co pysznego możesz przygotować w swoim domu.