Czym zastąpić papier do pieczenia?

Gdy nie posiadasz papieru do pieczenia, a potrzebujesz go do wypieku potraw, możesz wykorzystać folie do pieczenia, silikonową matę, papier śniadaniowy, folię aluminiową, bułkę tartą lub tłuszcz.
- folia do pieczenia oraz mata silikonowa są bezpieczne do stosowania w piekarniku nawet w wysokich temperaturach.
- folia aluminiowa świetnie sprawdzi się do wypieku chrupkich potraw. Folia pokryta jest żaroodporną powłoką, która odporna jest na wysokie temperatury.
- papier śniadaniowy to również doskonały zamiennik papieru do pieczenia. Warto jednak odpowiednio go natłuścić, aby nie przywierały do niego potrawy.
- wysypywanie blaszki do pieczenia bułką tartą wysmarowaną tłuszczem to sposób wykorzystywany od pokoleń. Sposób z bułką tartą świetnie sprawdzi się do wypieku pasztetów oraz dań wytrawnych.
- tłuszcz również świetnie sprawdzi się jako zamiennik papieru do pieczenia. Wysmarowanie blaszki sprawia, że wypieki nie przywierają.