Czym zastąpić papier do pieczenia? Co jeszcze warto wiedzieć?
Papier do pieczenia to papier, który wykonany jest z włókien celulozowych, które powlekane są tłuszczami lub silikonem. Papier ten najczęściej wykorzystywany jest do pieczenia bez dodatkowego wykorzystania tłuszczu. Papier pieczeniowy charakteryzuje się również wysoką odpornością na temperatury, dlatego z jego wykorzystaniem możemy wypiekać dania w temperaturze nawet 230°C. Ale czego użyć, jeśli nie mamy w domu papieru do pieczenia, czym można go zastąpić? W dalszej części poznasz odpowiedź na to pytanie.
A więc czym zastąpić papier do pieczenia? Gdy nie posiadasz papieru do pieczenia, a potrzebujesz go do wypieku potraw, możesz wykorzystać folie do pieczenia, silikonową matę, papier śniadaniowy, folię aluminiową, bułkę tartą lub tłuszcz.
- folia do pieczenia oraz mata silikonowa są bezpieczne do stosowania w piekarniku nawet w wysokich temperaturach. Możemy wykorzystać je wielokrotnie, dlatego są bardziej ekonomiczne. Produkty te lepiej zatrzymują ciepło, dlatego są lepsze od papieru do pieczenia.
- folia aluminiowa świetnie sprawdzi się jako zamiennik papieru do pieczenia do wypieku chrupkich potraw. Folia pokryta jest żaroodporną powłoką, która odporna jest na wysokie temperatury. Folia nie posiada w swoim składzie substancji, które zapobiegają przylepianiu się potrawy do folii, przez co jej kawałki mogą pozostać na powierzchni np. ciasta.
- papier śniadaniowy to również doskonały zamiennik papieru do pieczenia. Warto jednak odpowiednio go natłuścić, aby nie przywierały do niego potrawy. Do natłuszczenia świetnie sprawdzi się margaryna lub olej - należy równomiernie rozprowadzić tłuszcz, aby nie przypalić wypieku. Papier śniadaniowy można wykorzystać do wypieku ciasteczek.
- wysypywanie blaszki do pieczenia bułką tartą wysmarowaną tłuszczem to sposób wykorzystywany od pokoleń. Bułka tarta jest produktem przystępnym cenowo i dostępnym w większości sklepów spożywczych. Można przygotować ją również samodzielnie w domu z wysuszonej bułki pszennej. Sposób z bułką tartą świetnie sprawdzi się do wypieku pasztetów oraz dań wytrawnych. A co, zamiast bułki tartej można również wykorzystać zamiast papieru do pieczenia? Świetnie sprawdzi się drobna kasza, np. kasza manna.
- tłuszcz również świetnie sprawdzi się jako zamiennik papieru do pieczenia. Wysmarowanie blaszki sprawia, że wypieki nie przywierają. Jest to sposób wykorzystywany od wielu lat do wypieku pysznych potraw. A czym wysmarować blachę? Świetnie sprawdzi się masło, olej lub specjalny sprej z tłuszczem.
Podsumowując: znasz już sprawdzony sposób na wypieki bez konieczności użycia papieru do pieczenia. Każda z metod ma swoje plusy oraz minusy. Wiesz również czy można upiec ciasto na folii aluminiowej - jest to możliwe, jednak ciasto może zawierać kawałki folii aluminiowej lub ciasto całkowicie przyklei się do folii. Najlepszym sposobem jest wysmarowanie blaszki tłuszczem oraz wysypanie jej bułką tartą - sposób ten świetnie sprawdzi się do wypieku dań wytrawnych oraz pasztetów.