Czym zastąpić ocet balsamiczny? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ocet balsamiczny to jeden z tych dodatków, który potrafi całkowicie zmienić danie. Jednak co w przypadku, gdy go zabraknie? Czym zastąpić ocet balsamiczny?
To produkt, który naprawdę ciężko zastąpić, ze względu na specyficzny smak, jednak można spróbować tych zamienników:
- Czerwony ocet winny.
- Azjatycki czarny ocet,
- Ocet ryżowy,
- Ocet jabłkowy.
Warto jednak pamiętać, że te zamienniki nie odwzorowują w 100% smaku octu balsamicznego, są jednak do niego podobne. Zamiennik, który najbardziej odpowiada smakiem, to czerwony ocet winny. Jeśli sam ocet winny to wciąż za mało, żeby uzyskać pożądany smak potrawy, warto go wymieszać z sosem sojowym. Lepiej robić to ostrożnie, dodając sos sojowy stopniowo, ponieważ łatwo zdominować tym produktem smak dania. Wiele osób jednak nie korzysta z tego dodatku zbyt często, a więc czego użyć z kuchennej szafki? Sprawdzi się również ocet spirytusowy, czy jabłkowy. Zwykle są to składniki łatwo dostępne w każdej spiżarni. W niektórych sklepach można również dostać produkty przygotowane na bazie octu balsamicznego - kremy, czy mieszanki octów. Warto poszukać takiego produktu, jeśli bardzo zależy nam na konkretnym smaku tego octu, a w sklepie nie jest dostępny prawdziwy ocet balsamiczny.
Do czego używać octu balsamicznego? Ocet balsamiczny jest bardzo popularny szczególnie w kuchni włoskiej. Ma charakterystyczny, ciemny kolor, jest także dość gęsty. Idealnie sprawdzi się on do sałatek, ale także makaronów, przekąsek, czy mięsa. Niektórzy dodają go również do produktów o słodkim smaku jak owocowe sałatki, czy lodowe desery. Jego słodko kwaśny smak idealnie przełamuje słodycz deserów, sprawdzi się więc dla osób, które nie przepadają za zbyt dużą słodyczą. Kiedy dodamy ocet balsamiczny do naszych potraw, otrzymamy niezwykle bogaty smak i intensywny aromat.
Ocet balsamiczny to dodatek, który głównie gości w kuchniach śródziemnomorskiej i włoskiej. To ze względu na jego składniki. A więc z czego zrobiony jest ocet balsamiczny? Głównym składnikiem tradycyjnego octu balsamicznego oryginalnego jest moszcz winogronowy odmiany czerwonej Lambrusco lub białej Trebbiano. Tylko ocet wyprodukowany z tych winogron można nazywać balsamicznym. Zwykle wyrabiany jest on tylko we Włoszech, przez małe firmy. Sok winogronowy musi niezwykle długo leżakować w drewnianych beczkach, gdzie poddawany jest fermentacji.
Czy warto stosować ocet balsamiczny? Jak najbardziej! Ocet balsamiczny wykazuje właściwości przyspieszające trawienie i hamujące apetyt, a dodatkowo wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej. Wydaje się więc idealnym dodatkiem dla osób na diecie redukcyjnej. Ocet jest zalecany również osobom z podwyższoną ilością cholesterolu we krwi, borykających się z problemami w pracy jelit lub podwyższonym ciśnieniem krwi. Witaminy i minerały zawarte w occie balsamicznym pozytywnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci.
Jeśli zastanawiasz się co, zamiast octu balsamicznego użyć w swoim daniu, możesz przygotować pyszne dania, które powinny go zawierać, choć nie masz ich pod ręką.