Czym zastąpić nabiał? Co jeszcze warto wiedzieć?
Zastanawiasz się czym zastąpić nabiał w diecie? Jeśli nie możesz jeść produktów na bazie mleka krowiego, to na rynku pojawia się wiele zamienników. Możesz sięgnąć po wyroby na bazie mleka owczego lub koziego. Jeśli zupełnie chcesz zrezygnować z nabiału odzwierzęcego, to możesz wybrać również zamienniki w pełni roślinne. W sklepach znajdziesz już nie tylko napoje roślinne, które są alternatywą mleka, ale również jogurty, a nawet serki, czy sery.
A co jeść zamiast nabiału przy nietolerancji laktozy? W sklepach można znaleźć już tradycyjne produkty mleczne bez laktozy. W tym przypadku można również sięgnąć po enzym, który łatwo zakupić w aptece, a który ułatwia trawienie laktozy. Możesz również sięgnąć po produkty roślinne.
Teraz gdy już wiesz, jak zastąpić produkty mleczne w diecie bezmlecznej, ser bez mleka, w diecie bezmlecznej, możesz sięgać po smaczne dania, które na pewno nie zaszkodzą Twojemu zdrowiu. Wybieranie produktów bezmlecznych, to da wielu sprawdzony sposób, by uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ale nie tylko. Najlepiej więc wykorzystać dostępne na rynku smaczne zamienniki, które doskonale sprawdzą się do codziennego gotowania.
A jeśli sięgasz po nabiał tylko po to aby uzupełnić białko w diecie, to spokojnie je zastąpisz innymi produktami, takimi jak: mięso, ryby, jaja, tofu, rośliny strączkowe: soja, groch, fasola, soczewica, ciecierzyca, orzechy, nasiona, produkty pełnoziarniste i warzywa. Jeśli nie przepadasz za nabiałem, ale obawiasz się, że po wyrzuceniu go z diety ciężko będzie dostarczyć odpowiednią ilość protein, po prostu sięgnij po inny produkt, który również dostarcza białka. Podobnie może być w przypadku wapnia, część osób zjada nabiał tylko ze względu na udział tego pierwiastka. Nie trzeba się jednak martwić, wiele produktów roślinnych jest fortyfikowanych tym składnikiem. Ponadto, w naszej diecie możemy czerpać wapń, również z innych produktów. Z produktów innych niż produkty mleczne sporo wapnia zawierają:
- ryby z puszki zjadane z ośćmi,
- fasola,
- soja,
- szpinak,
- kapusta włoska,
- boćwina,
- płatki owsiane,
- zarodki pszenne,
- orzechy,
- nasiona.
Warto więc włączyć je do codziennej diety, by mieć pewność, że wapń na pewno w niej gości. Oprócz takich produktów wapń można znaleźć też w pomarańczach. Już jeden owoc wystarcza, by zapewnić odpowiednią ilość wapnia na cały dzień. Dlatego szczególnie zimą warto je wybierać.
Ze względu na duże zainteresowanie kuchnią roślinną, na rynku można znaleźć coraz więcej roślinnych alternatyw dla mleka. Głównymi zamiennikami mleka i przetworów mlecznych są produkty roślinne: mleko ryżowe, migdałowe, sojowe lub kokosowe, które są często wzbogacane w wapń. W sklepach znajdziesz też smaczne sery z dodatkiem białka sojowego lub grochowego, ale także serki kanapkowe. Jeśli brakuje Ci sera np. do pizzy, możesz znaleźć też produkty, które świetnie je imitują, jak roślinna mozzarella, czy parmezan. Choć nie roztapiają się tak dobrze, to doskonale przypominają smak i teksturę.