Czym zastąpić mleczko kokosowe?

Mleko kokosowe w kuchni możesz zastąpić wieloma produktami. Do niektórych z nich możemy zaliczyć:
- mleko sojowe, które ma mniejszą zawartość tłuszczu oraz większa ilość białka niż mleko kokosowe. W przepisach możesz zamienić je w stosunku 1:1.
- mleko migdałowe, które świetnie sprawdzi się jako dodatek do smoothie, owsianek oraz wypieków.
- gęsta śmietana, która świetnie zastąpi mleko kokosowe w zupach, sosach oraz domowych lodach.
- jogurt grecki, ponieważ posiada dość gęstą konsystencję. Do 240 ml jogurtu dodaj łyżkę stołową wody i dokładnie wymieszaj składniki - taką mieszanką zastąp mleko kokosowe w przepisach.
- tofu miękkie (jedwabiste), które doskonale zastąpi mleko kokosowe w zupach, smoothie, sosach oraz deserach. Warto zastąpić je w stosunku 1:1.