Czym zastąpić mascarpone? Co jeszcze warto wiedzieć?
Czym zastąpić mascarpone? Mascarpone to gęsty, delikatny serek, który doskonale sprawdza się zarówno w deserach, jak i kremowych sosach. Jeśli jednak nie masz go pod ręką, możesz z powodzeniem zastąpić go:
- ricottą,
- jogurtem greckim,
- twarogiem,
- serkiem typu Philadelphia,
- śmietana kremówka zmieszana z żelatyną,
- serkiem homogenizowanym,
- serek mascarpone możesz też przygotować samodzielnie w domu.
Serek mascarpone to ser o niezwykłej gęstości i słodkim smakiem. Zwykle kojarzony jest z deserami, można go znaleźć w tiramisu, ale bardzo często dodaje się go również do masy tortowej. W przypadku, gdy nie masz go jednak pod ręką, możesz sięgnąć do kuchennej szafki lub lodówki, by znaleźć odpowiedni zamiennik.
Mascarpone to rodzaj sera, który pochodzi z rejonów północnych Włoch, a dokładnie z Lombardii. Jego charakterystyczną cechą, która wyróżnia go na tle innych serów, jest skład. Mascarpone produkowany jest na bazie śmietanki, a nie jak większość pozostałych serów bezpośrednio z krowiego mleka. Przez to mascarpone wyróżnia się również smakiem. Jest dużo bardziej słodki niż większość innych serów. Ma również niezwykle kremową konsystencję. Stanowi główny składnik włoskiego deseru – tiramisu i to właśnie z nim jest najczęściej kojarzony. Oprócz słodkości mascarpone może być jednak używany do dań wytrawnych. Jego smak jest mleczny i lekko słodki. Bogata, kremowa konsystencja wynika z dużej zawartości tłuszczu maślanego. Warto jednak pamiętać, że serek mascarpone jest smaczną, ale dość kaloryczną przekąską. W 100 g znajduje się bowiem 429 kcal, dlatego lepiej spożywać go częściej w mniejszych porcjach, niż zaserwować go sobie od razu w dużej ilości.
Co dodać zamiast mascarpone do ciasta? W tym wypadku dobrze postawić na zamienniki z odrobiną słodyczy, w końcu na tym zależy nam najbardziej w słodkich wypiekach. W deserze możesz więc mascarpone zastąpić śmietanką kremówką i żelatyną. 200 g śmietany kremówki ubijamy na sztywno. W 4 łyżkach ciepłej wody rozpuszczamy łyżkę żelatyny i łączymy ze śmietanką. Wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Taka mieszanka sprawdzi się idealnie. Jeśli nie przepadasz za żelatyną, sięgnij po mleko skondensowane i budyń w proszku. Całość ubij razem na gęstą masę i odstaw do lodówki na kilka godzin. Jeśli chcesz, by ciasto miało odpowiednią gęstość, a przy tym lekkość, sięgnij po twaróg. Najlepiej wykorzystać twaróg sernikowy, który jest bardzo drobno zmielony. Do uzyskania idealnego kremu wystarczy zmieszanie go z ubitą śmietanką.
A co zamiast serka mascarpone w daniach wytrawnych? Tu zwykle dobrze sprawdzają się po prostu inne serki. Możesz sięgnąć po ricottę. Ricotta jest kremowa, ma przyjemnie słodki smak, ale w porównaniu z produktem pochodzącym z Lombardii jest bardziej wilgotna i nieco ziarnista w strukturze. Wystarczy jednak dodać do niej odrobinę jogurtu greckiego lub śmietany, aby miał bardziej kremową konsystencję. Zamiast ricotty możesz wykorzystać też zwykły kremowy serek np. Philadelphia. To świetna opcja do sosów na bazie serka, czy np. roladek. Inną opcją jest wybranie zwykłego twarogu, który można wcześniej zmielić bardzo drobno, by całość miała odpowiednią konsystencję. To doskonały pomysł na zamiennik w najtańszej wersji - twaróg jest bowiem bardziej ekonomiczną alternatywą dla dość drogiego serka mascarpone.