Czym zastąpić mąkę kukurydzianą? Co jeszcze warto wiedzieć?
Nie masz pomysłu na tradycyjne wypieki w nowoczesnej odsłonie? Postaw na moje dzisiejsze ciasto, ale wcześniej dowiedz się czym zastąpić mąkę kukurydzianą.
Zamiast niej możesz postawić na:
- skrobię ziemniaczaną,
- mąkę ryżową.
Będzie to dobry zamiennik do zwykłej mąki. Zatem poznaj moją propozycję na tradycyjną szarlotkę w nowej wersji bezglutenowej. Będzie to dobry pomysł na domowy deser w rodzinnym gronie.
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce, aż grzech ich nie wykorzystać, szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji, a także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na szarlotkę z mąki kukurydzianej.
Unoszący się zapach duszonych jabłek z cynamonem zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska.
Pyszna, bezglutenowa szarlotka z mąki kukurydzianej to rozgrzewające ciasto z kruchym ciastem, które warto podawać w towarzystwie dobrej herbaty. To będzie idealny pomysł na relaks w swoim domu lub deser z bliskimi.
Zatem, jak najlepiej zrobić szarlotkę z mąki kukurydzianej?
Do jej przygotowania będziesz potrzebować mąkę kukurydzianą, która jest naturalnie bezglutenowa, idealnie sprawdzi się w diecie osób zmagających się z chorobami glutenozależnymi np. celiakia, nadwrażliwość na gluten, alergia na pszenicę.
Zamiast mąki kukurydzianej możesz użyć innej naturalnie bezglutenowej.
Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu, ale ma wysoki indeks glikemicznym, co będzie bardzo ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta takich osób powinna opierać się na produktach o niskim indeksie.
Oprócz tego jajka, masło, cynamon i nasz główny składnik, czyli jabłka. Możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.
Praktycznie każdy rodzaj jabłek idealnie nada się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, Twoje ciasto będzie niezwykle smaczne. W pierwszej kolejności dokładnie umyj jabłka, obierz je ze skóry i pokrój na ćwiartki lub w małą kostkę. Wrzuć je na patelnie i smaż, po chwili dodaj cukier i cynamon. Po około 15 minutach jabłka rozpadną się na mniejsze kawałki i powstanie delikatny mus. Kruche ciasto wyłóż na okrągłą blachę, a na spód dodaj prażone jabłka. Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
Sam widzisz, jak szybka w przygotowaniu jest nasza szarlotka, koniecznie wypróbuj mój prosty przepis. Skoro już wiesz, czym możemy zastąpić skrobię kukurydzianą, przygotuj moją dzisiejszą propozycję na ciasto.