Czym zastąpić kolendrę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kolendra to przyprawa, która niezwykle podkręca smak wielu potraw. Jest idealnym wyborem zwłaszcza dla miłośników azjatyckiej kuchni. Jednak co w przypadku, gdy się skończy? Czym zastąpić kolendrę najlepiej?
Ciężko odnaleźć przyprawę, która całkiem odwzoruje smak kolendry, jednak można skorzystać z tych podpowiedzi, które sprawdzą się w tych samych potrawach co kolendra:
- Pietruszka - ma nie tylko podobny wygląd, ale również wspaniale komponuje się z wieloma potrawami.
- Tajska bazylia - jest świeża i ostra jednocześnie, podobnie jak kolendra.
- Kminek - choć jego smak jest nieco inny, często stosowany jest jako zamiennik.
- Kmin.
- Garam masala.
Kolendra to doskonały dodatek do wielu dań. Zarówno jej liście, jak i nasiona nadają potrawom doskonały aromat. Jednak jest to zioło, które nie zawsze jest dostępne. Dlatego dobrze jest wiedzieć, co dodać do potrawy zamiast niej.
Dodanie kolendry do dania to doskonały pomysł na jego wzmocnienie i wzbogacenie. Kolendra nadaje nieco żywego, cytrusowego smaku, który wspaniale sprawdza się głównie w kuchni azjatyckiej, ale nie tylko.
Gdy nie mamy jej pod ręką, nie należy jednak rezygnować z przygotowania pysznych dań. A więc co zamiast kolendry? Wiele osób traktuje jako idealny zamiennik nasze polskie, niezwykle powszechne w sklepach zioło. Świeżą kolendrę zastępując natką pietruszki. Co prawda oba zioła są niezwykle podobne, do tego stopnia, że czasami nazywa się je zaginionymi siostrami. I choć ich wygląd naprawdę pozostaje taki sam, nie licząc drobnych różnic, to jednak smak nie jest aż tak podobny. To prawda, obie pietruszka i kolendra, mają raczej delikatny aromat, dodatkowo występuje w nich lekko pikantny smak. Niestety, pietruszka nie posiada jednak tego charakterystycznego cytrusowego aromatu. Nie musisz się tym jednak martwić, możesz do pietruszki dodać odrobiny soku z cytryny, by go uzyskać. Dlatego, jeśli gotujesz pyszne curry, jednak zabrakło Ci świeżej kolendry, po prostu sięgnij po natkę i nieco soku z cytrusów. Jeśli nie przepadasz za pietruszką, innym sposobem jest również użycie bazylii. Jednak nie tej, która najczęściej kojarzy się nam z kuchnią włoską. Idealnie sprawdzi się raczej bazylia tajska. Ta nie tylko wnosi odrobinę świeżości i lekkości do dania, ale również ostrość. Nie ma dokładnie tego samego smaku, jednak nuty smakowe są dość podobne. Jeśli więc szukasz czegoś, co niekoniecznie musi smakować tak samo, bazylia tajska sprawdzi się idealnie.
Jednak nie zawsze używamy tylko surowych liści tego zioła. Bardzo często sięga się również po jej ziarna. W tym wypadku można wykorzystać całe ziarenka lub te sproszkowane. Ta druga idealnie sprawdza się zwłaszcza do mięsa. W przypadku, gdy nie możemy jej znaleźć przyprawa, która świetnie ją odwzoruje to kminek. Według wielu osób ma on dokładnie ten sam smak, co kolendra. Faktycznie jest on bardzo bliski, dlatego stanowi sprawdzony sposób na zastąpienie jej.
Może zdarzyć się również, że, pomimo że nie posiadasz kolendry, to w domu masz mieszanki przypraw - takie jak garam masala, czy curry, które ułatwią ci gotowanie. Te przyprawy w swoim składzie zwykle zwierają dodatek kolendry, a oprócz niej inne przyprawy, które doskonale się z nią komponują.