Czym zastąpić gałkę muszkatołową? Co jeszcze warto wiedzieć?
Przyprawy to niezastąpione składniki w naszej kuchni podczas przygotowania posiłków, dlatego nie szczędź ich i dobieraj odpowiednio.
Gałka muszkatołowa to przyprawa, która nie może zostać użyta do każdego dania. Zaraz pokaże Ci mój niezastąpiony przepis, gdzie sprawdza się ona idealnie.
W pierwszej kolejności jednak pokaże Ci, czym zastąpić gałkę muszkatołową. Będzie to dobry zamiennik, gdy nie masz jej w swoim domu.
Jeśli jednak nie masz jej w swoim domu koniecznie postaw na mieszankę przypraw, która zastąpi Ci gałkę muszkatołową. Wystarczy, że wymieszasz cynamon, imbir, liście laurowe i ziele angielskie.
Gałka muszkatołowa ma swoje zastosowanie w sosie beszamelowym, w pasztecie i bigosie.
Dzisiaj poznaj mój pomysł na bigos z kapusty mieszanej, który co roku gości zapewne w każdy polskim domu na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego przedstawię Wam przepis na bigos z kapusty mieszanej, nie dosyć, że jest prosty to jeszcze pyszny.
Potrzebujesz tylko kilka podstawowych składników, które są dostępne w każdym sklepie i na pewno dostaniesz je bez problemu. Zatem jak zrobić bigos z kapusty mieszanej?
Potrzebujesz kapustę kiszoną i kapustę białą, cebulę, mięso i koncentrat pomidorowy.
Rodzaj mięsa może być dowolny, każdy będzie smaczny w połączeniu z resztą składników.
Ja zazwyczaj wybieram mięso z łopatki wieprzowej, które nie jest zbyt tłuste, a podczas duszenia stanie się delikatne i kruche, dodaje także kilka kiełbas pokrojonych w półksiężyce. Warto wymieszać dwa rodzaje mięs zapewni to oryginalność Twojego dania.
Wystarczy, że mięso pokroisz w mniejszą kostkę i podsmażysz na oleju rzepakowym. Do mięsa dodaj cebulę i czosnek, smaż do momentu, gdy mięso nie będzie gotowe. W tym czasie poszatkuj kapustę białą kapustę i przełóż ja do garnka, zalej ją szklanką wody i dodaj przyprawy takie jak liście laurowe i ziele angielskie, gałka muszkatołowa, które nada potrawie charakterystycznego smaku i nada wyrazistości. Duś kapustę pod przykryciem aby zmiękła, mieszaj od czasu do czasu żeby nie przywarła, do zna garnka.
Do garnka z kapustą dodaj podsmażone mięso z cebulą. I wcześniej poszatkowaną kapustą kiszoną. Ważne aby odcisnąć ją z wody. Przed dodaniem jej do całego dania spróbuj, czy nie jest zbyt kwaśna. Jeśli jest za bardzo kiszona, kilkakrotnie opłucz ją pod bieżącą wodą i następnie dodaj do garnka z pozostałymi składnikami.
Całą zawartość dokładnie wymieszaj i dodaj koncentrat pomidorowy. Teraz pozostaje tylko duszenie. W tym momencie wszystkie składniki przejdą, a bigos nabierze odpowiedniego smaku. Jak widzisz ten prosty przepis, gwarantuje najlepszy bigos z kapusty mieszanej. Bigos to obowiązkowa potrawa podczas okresu świątecznego jednak nie tylko. To dobry pomysł na obiad w ciągu roku. Dodatkowo bigos możesz przygotować w większej ilości i przechowywać we wcześniej przygotowanych słoikach.
Skoro już co zamiast gałki muszkatołowej najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni, wykorzystaj mój sposób.