Czym zastąpić cukier wanilinowy? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jesteś w trakcie przygotowywania z twojego ciasta lub deserów, ale zabrakło ci cukru waniliowego? Nic straconego dowiedz się czym zastąpić cukier waniliowy, jaki będzie najlepszy zamiennik cukru waniliowego do wypieków lub do ciasta.
W takiej sytuacji wystarczy, że zaopatrzysz się w cukier i laskę wanilii.
Jak to zrobić?
- Rozetnij laskę wanilii i wydrąż jej środek.
- Wymieszaj dokładnie z cukrem.
Sam widzisz, że jest to dobry pomysł na wymianę cukru waniliowego. Dlatego, jeśli brakuje ci pomysłu z jego wykorzystaniem, poznaj mój sprawdzony przepis i postaw na połączenie kruchego ciasta z delikatnym budyniem i słodkimi malinami to świetny pomysł na domowe łakocie. Ciasto nie dosyć, że jest pyszne, to dodatkowo szybkie i łatwe.
Poznaj mój przepis na ciasto z malinami i budyniem. Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które bez problemu dostaniesz, w każdym sklepie. A nawet jest duża szansa, że wszystkie z nich masz w domu.
Zatem jak zrobić ciasto z malinami budyniem?
Wystarczy, że zaopatrzysz się w mąkę pszenną, masło, cukier, jajko, mleko, budyń w proszku i maliny. Do tego przepisu najlepiej pasuje budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś użył innego smaku. W kwestii owoców mogą to być maliny mrożone lub świeże. Jeśli zdecydujesz się na mrożone owoce, pamiętaj o ich prawidłowym odmrażaniu. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i włóż ją do lodówki lub wsyp mrożone owoce do gotującej się wody. Nie powinno się jednak rozmrażać owoców w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin. Nie ma znaczenia, jakich owoców użyjesz, wszystkie będą dobre. Zatem, jeśli mamy wszystkie składniki, możemy zacząć przygotowywać ciasto z malinami i budyniem. W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sito i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj cukier i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Na samym końcu dodaj jajka i ugniataj ciasto w rękach, uformuję kulę i odłóż ciasto do lodówki na 30 minut. W tym czasie powstanie nasza masa budyniowa. W garnku podgrzej mleko, a po chwili dodaj budyń w proszku. Podczas podgrzewania cały czas mieszaj, ponieważ masa budyniowa szybko się przypala. Opcjonalnie, możesz dodać cukier waniliowy lub aromat waniliowy. Ciasto podziel na dwie części, jedna mniejsza, druga większa. Większą część rozwałkuj i wyłóż nią blachę, dodaj masę budyniową i maliny, a mniejszą część ciasta rozkrusz w rękach i posyp na wierzchu. Upiecz ciasto w piekarniku. Po 40 minutach nasze najlepsze ciasto z malinami gotowe. Skoro już znasz mój sprawdzony sposób i wiesz, co zamiast cukru waniliowego będzie najlepsze, spróbuj samodzielnie w swoim domu.