Czym zastąpić cukier? Co jeszcze warto wiedzieć?
Cukier to potoczna nazwa sacharozy. Najczęściej występuje pod nazwą cukier spożywczy lub cukier konsumpcyjny. Posiada on słodki smak i często wykorzystywany jest jako substancja słodząca. Na rynku zjedziemy kilka rodzajów cukru - np. cukier trzcinowy, cukier buraczany, cukier puder (czyli drobniejsza wersja cukru spożywczego), cukier wanilinowy (który najczęściej wykorzystywany jest jako dodatek do wypieków) lub cukier palony. Cukier spożywczy najczęściej wykorzystywany jest do słodzenia kawy lub herbaty. Dodatkowo cukier chętnie wykorzystywany jest do przygotowania pysznych wypieków oraz słodkich śniadań. Z jego dodatkiem przygotujesz również przetwory (np dżem na zimę lub warzywa w zalewie octowej, do której przygotowania również wykorzystuje się dodatek cukru). W dalszej części dowiesz się, czym możemy zastąpić cukier w diecie. Obecnie dużo osób dąży do ograniczenia spożywania cukru.
A więc czym zastąpić cukier? Słodki smak cukru możesz zastąpić następującymi produktami:
- ksylitolem, czyli alkoholem wielowodorotlenowym. Produkowany jest z soku brzozowego. Ksylitol posiada niski indeks glikemiczny, który wynosi 8 - dlatego można wykorzystać go w diecie stosowanej przy cukrzycy. Spożywanie ksylitolu nie jest zalecane osobom zmagającym się z zespołem jelita drażliwego, ponieważ może nasilać objawy choroby.
- erytrolem (lub erytrytolem), który również jest alkoholem wielowodorotlenowym posiadającym słodki smak. Jest mniej słodki niż klasyczny cukier, jednak posiada dużo mniej kalorii oraz ma niski indeks glikemiczny - dlatego można wykorzystać go jako zamiennik cukru w diecie z ograniczeniem węglowodanów łatwoprzyswajalnych. Warto uważać z jego ilością w diecie, ponieważ zbyt duża podaż może przyczynić się do biegunek.
- stawią, za której słodycz odpowiadają glikozydy stewiolowe. Stewia jest ziołem o słodkim smaku.
- słodzikami (do których zaliczymy aspartam oraz acesulfam K). Słodzik jest dużo słodszy niż cukier.
Biały cukier w głównej mierze składa się z węglowodanów prostych, które są proste do trawienia - dlatego spożywanie cukru może znacząco wpływać na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów. Dodatkowo duża ilość cukru w diecie może przyczynić się do zbyt dużej podaży kalorii niż wynosi dzienne zapotrzebowanie energetyczne - długotrwałe spożywanie większej ilości kalorii niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie, może wpłynąć na rozwój otyłości.
Podsumowując: wiesz już co, zamiast cukru możesz wykorzystać do przygotowania ciekawych dań. Substancje słodzące, inne niż cukier, stanowią doskonały pomysł na zamiennik cukru w wypiekach. Ksylitol, erytrytol czy stewię warto wykorzystać do posłodzenia herbaty, jeśli lubisz słodzoną i ciężko zrezygnować ze smaku słodkiego. Przy zamianie cukru na erytrytol warto stopniowo zwiększać jego dawkę, ponieważ spożycie zbyt dużej jego ilości może powodować biegunki. Erytrytol oraz ksylitol to zamienniki cukru cechujące się niskim indeksem glikemicznym, dlatego doskonale sprawdzą się w diecie osób chorujących na cukrzycę (jednak warto zachować umiar w ich spożywaniu).