Czym zagęścić jabłka do szarlotki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Chcesz upiec pyszną szarlotkę, jednak jabłka stają się rzadkie? To może zepsuć cały efekt ciasta. Jednak można to naprawić. Czym zagęścić jabłka do szarlotki? Oto prosty sposób:
- Możesz użyć produktu, który na pewno gości w Twojej spiżarni - mąki ziemniaczanej lub skrobi ziemniaczanej. Wystarczy kilka łyżek, by całość była dość gęsta.
- Świetnie sprawdzi się również kisiel - jego głównym składnikiem również jest skrobia ziemniaczana, dlatego dobrze się sprawdza. Pamiętaj jednak, by użyć smaku jabłkowego.
- Możesz dodać także odrobinę żelatyny - Na 1 kg jabłek powinniśmy dodać około 2 łyżek żelatyny.
Sposobów na to jak zagęścić jabłka jest kilka, to najpopularniejsze z nich. Najczęściej używa się pomysłu z mąką ziemniaczaną lub kisielem. Dodatek kisielu to doskonały pomysł na to jak dodać więcej smaku do naszych jabłek. Najlepiej wykorzystać kisiel jabłkowy, by wzmocnić doznania smakowe, jednak nie musi tak być. Możesz użyć nieco kwaskowatego, jeśli Twoje jabłka są zbyt słodkie. Takie jabłka idealnie sprawdzają się do jabłecznika na kruchym spodzie.
Prażone jabłka, to doskonały dodatek do ciasta. Jednak można ich używać również do innych celów. Wspaniale smakują również w naleśnikach, czy na gofrach. To dodatek, który smakuje zarówno małym, jak i dużym. Co dodać do jabłek, by były smaczniejsze? Najlepiej sprawdzają się przyprawy korzenne: cynamon, kardamon, goździki. Wszystkie idealnie łączą się ze smakiem owoców.
Jakie jabłka wybrać na szarlotkę? Jabłka na szarlotkę nie mogą być zbyt kruche i soczyste, bo wtedy deser będzie zbyt mokry. Z kolei zwarte i kwaśne owoce będą wymagały użycia dużej ilości cukru. Dlatego najlepiej wybrać odmiany lekko słodkie, niezbyt zwarte. Idealnie sprawdza się na przykład antonówka, czy szara reneta. Do tart sprawdzi się także ligol.
Szarlotka to jedno z ciast, które robi się szybko i prosto. Całość jest niezwykle smaczna. Jabłecznik ma wielu zwolenników. Kochają go zarówno osoby młode, jak i starsze. Nic w tym dziwnego. W tym cieście idealnie łączą się ze sobą kruchy spód i lekko kwaskowe jabłka. Szarlotkę można przygotować na wiele sposobów. Mówi się, że co dom, to inny na nią przepis. Jest to poniekąd prawda. Szarlotka bardzo często pojawia się na stołach na co dzień, ale również w czasie uroczystości. Szarlotką nazywamy zwykle ciasto na proszku do pieczenia, bądź innym podobnym spulchniaczu, pokryte masą z jabłek, nierzadko dodatkowo lukrowane bądź posypywane cukrem pudrem. Szarlotka do Polski dotarła z Francji, choć może się wydawać, że jest to tradycyjny deser polskiej kuchni, nie jest to prawda. Na samym początku pozbawiona była ona wszelkich słodzików, gdyż były one niezwykle drogie. W Polsce często łączyło się jabłka w szarlotce również z rabarbarem, czy morelami. Obecnie, ciężko wyobrazić sobie jednak polską tradycyjną kuchnię bez obecności tego wypieku. Na stałe zagościł on w repertuarze ulubionych dań. Na jego popularność składa się nie tylko doskonały smak, ale również duża dostępność jabłek, które królują w tym wypieku.