Czym się różni żurek od barszczu białego? Co jeszcze warto wiedzieć?
Czym się różni żurek od barszczu białego? Choć może się wydawać, że te dwie nazwy opisują jedno danie, nie jest to prawda. Podstawowa różnica to - żurek jest zawsze przygotowywany na zakwasie żytnim, a barszcz biały na zakwasie pszennym. Barszcz jest przez to nieco delikatniejszy, za to żurek ma bardziej wyrazisty charakter. Głównie więc można różnicować te dwie zupy na podstawie tego, z czego się robi ich bazę.
Wiele osób zastanawia się co lepsze - żur, czy barszcz biały. Warto jednak wiedzieć, że różnica między ich smakiem tak naprawdę jest niewielka. Obie zupy przygotowuje się na zakwasie, stąd ich charakterystyczny, kwaśny smak. Choć dla prawdziwych smakoszy na pewno różnica jest spora. Jednak to, która z nich zasmakuje nam bardziej, zależy od naszych upodobań smakowych. Warto więc wypróbować obu wersji i zdecydować samodzielnie, która smakuje nam bardziej.
Żurek to zupa, którą przygotowuje się na bazie wywaru zagęszczonego zakwasem. Tradycyjny domowy żurek zwykle serwuje się z białą kiełbasą i jajkiem. Do przygotowania żurku najczęściej wykorzystuje się zakwas, który wykonuje się na bazie mąki żytniej. Do przygotowania żurku możemy wykorzystać również różne dodatki, dzięki czemu jej smak będzie lepszy. Żurek na zakwasie to zupa najczęściej podawana na Wielkanoc, ale żurek można zrobić także na zwyczajny rodzinny obiad. Tradycyjny żur na zakwasie jest bardzo dobry, ale tę zupę możesz przygotować na kilka sposobów. W zależności od wybranych dodatków zupa będzie smakować nieco inaczej. Żur to tradycyjnie zupa przyrządzana na bazie mięsnego wywaru zagęszczanego zakwasem chlebowym, zwykle z mąki żytniej mająca charakterystyczny kwaśny smak. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej i słowackiej. Do jego gotowania zwykle nie używa się pełnej włoszczyzny - tylko marchewki i pietruszki.
Barszcz biały to zupa , która zwykle kojarzy się z daniami przygotowywanymi na Wielkanoc. Najczęściej towarzyszy mu dodatek jajka, ale również biała kiełbasa. Warto wiedzieć, że dawniej biały barszcz nie zawierał żadnego mięsa, a przygotowywany był na ukiszonych liściach lub łodygach barszczu zwyczajnego. Czasami można również spotkać wersje gotowane na kwaśnym mleku lub kiszonej kapuście. Podczas gotowania do zupy dodaje się włoszczyznę i grzyby, by zachować jego unikalny smak.
Choć składniki obu zup mogą wydawać się podobne i wiele osób uważa je za to samo danie, warto wiedzieć, że tak naprawdę są to dwa różne dania, które mają duże znaczenie w tradycyjnej kuchni polskiej. Warto przygotowywać je nie tylko od święta, gdyż smakują po prostu wybornie. Choć ich gotowanie może wydawać się dość czasochłonne i kłopotliwe - potrzeba do nich dość sporo składników, a głównym jest oczywiście zakwas, to w większości sklepów bez problemu można dostać gotowy produkt, który wystarczy tylko wlać do bulionu podczas gotowania. To zdecydowanie ułatwia przygotowanie obu potraw. Zakwas oczywiście można też zrobić samodzielnie. Jeśli nie wiesz, jak to zrobić, koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji na tej stronie, dzięki którym przygotujesz smaczny domowy zakwas w łatwy sposób.