Czy zupki chińskie są zdrowe? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się czy zupki chińskie są rakotwórcze i jaka jest ich szkodliwość. Odpowiedź jest prosta, zupki są niezdrowe i nie powinniśmy sięgać po nie zbyt często. Ich wartości odżywcze są niskie, więc śmiało możemy powiedzieć, że mają one niską gęstość odżywczą, mówi nam o tym, ile witamin, składników mineralnych i innych składników odżywczych znajduje się w 2000 kcal produktu. Krótko mówiąc, pokazuje zagęszczenie składników odżywczych w danym produkcie.
Co niepokojące istnieją badania, że zupki chińskie mogą przyczyniać się do powstania raka, szczególnie układu pokarmowego, piersi czy prostaty.
Dlatego zdecydowanie nie zachęcam do ich częstego spożywania, skoro już wiesz, jak wpływają na zdrowie, ogranicz je ze swojej diety lub całkowicie wyeliminuj.
Nawet jeśli są bez glutaminianu sodu, nie zmienia to sprawy.
Dlatego zamiast zupek chińskich postaw na dobrze zbilansowany posiłek, jeśli nie masz czasu na jego przygotowanie, przygotuj koktajl lub sałatkę.
Szybko możesz przygotować różnego rodzaju sałatki owocowe z dodatkiem owoców lub koktajle.
Możesz je wkomponować w prosty sposób, jednym z nich jest smoothie owocowe. Będzie to doskonały pomysł na zamknięcie wielu cennych witamin i składników mineralnych w butelce, którą możesz zabrać wszędzie.
Domowe koktajle to dobry pomysł na lunch, drugie śniadanie, a nawet fit na śniadanie.
Sam decydujesz o tym co znajdzie się w środku. Zadbaj, aby smoothie było zdrowe i smaczne. Takie dietetyczne smoothie jest szybkie w przygotowaniu i pyszne.
Koktajl dostarczy Ci sporej ilości witamin i błonnika pokarmowego, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na smoothie owocowe, do jego przygotowania wybrałam takie składniki jak: banany, truskawki, grejpfrut, nasiona chia i napój roślinny.
Wszystkie owoce i warzywa będą dobre, dlatego możesz je wykorzystać.
Komponując zielone koktajle, warto łączyć kremowe owoce np. awokado, banan lub mango, słodkie owoce takie jak: jabłka, gruszki, pomarańcze z odrobiną zielonych liści. Świetnie sprawdzają się szpinak czy jarmuż, warto dodać natkę pietruszki, która dostarcza więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Dodatkowo woda, mleko lub napoje roślinne.
Jeśli wybierzesz mleko krowie lub napój roślinny, Twój koktajl będzie bardziej treściwy i da poczucie sytości na długie godziny.
Każdy z tych składników dostarcza witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, potas, wapń czy żelazo. Przez dodatek awokado nasz koktajl jest bogaty w tłuszcze roślinne, korzystnie wpływające na nasz organizm.
Wszystkie użyte składniki charakteryzują się niskim lub średnim indeksem glikemicznym, co oznacza, że będzie to dobra propozycja posiłku dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do której należy insulinooporność lub cukrzyca.
Skoro już wiesz czy zupki chińskie są zdrowe i jakie mają właściwości, pozbądź się ich ze swojego jadłospisu.