Czy ziemniaki są zdrowe? Co jeszcze warto wiedzieć?
Gotowane ziemniaki to najpopularniejsze warzywo w Polsce, które jest powszechnie wykorzystywane nie tylko do obiadu, ale też jako słodka przekąska w postaci placków ziemniaczanych.
Warzywo to, zaraz obok bananów jest głównym źródłem potasu w diecie przeciętnego Polaka.
Jakiś czas temu ziemniaki zostały okrzyknięte złą sławą, ale nadszedł czas, aby je odczarować, wbrew pozorom nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu.
Czy ziemniaki są zdrowe? Oczywiście, że tak.
Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C oraz wiele właściwości odżywczych takich jak potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach na parze.
Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.
Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95. Warto wspomnieć, że ziemniaki nie zawierają glutenu w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Dla jednych będą nie wskazane, a dla drugich bardzo dobre np. dla dzieci, które uwielbiają ziemniaki w postaci delikatnego i kremowego puree. Ich forma zależy od tego, ile minut będą się gotować.
Dlatego warto wiedzieć ile gotować ziemniaki, wszystko zależy od tego, jakie danie chcesz z nich przygotować:
- Ziemniaki przeznaczone na domowe puree, podobnie jak te gotowane w całości gotujemy 20 - 25 minut zaczynając od zimnej wody.
- Pokrojone w kostkę np. do sałatki lub młode, gotujemy 10-15 minut.
Na pewno zapamiętasz mój prosty sposób. Warto pamiętać, że ilość kcal w nich zależy od sposobu obróbki termicznej, warto zwrócić uwagę na to czy ziemniaki są pieczone, smażone czy gotowane w mundurkach.
Skoro już wiesz, co zawierają i jaki wpływ mają na nasz organizm koniecznie postaw na jedzenie ziemniaków, które nie dosyć, że są zdrowe i odżywcze dodatkowo tanie.