Czy żelatyna jest szkodliwa? Co jeszcze warto wiedzieć?
Czy żelatyna jest szkodliwa? Żelatyna jest produktem szeroko wykorzystywanym w przemyśle spożywczym. Jako dodatek do żywności występuje pod nazwą "E441". To oznacza, że żelatyna jest zupełnie bezpieczna dla zdrowia człowieka i może być przez niego bez obaw, spożywana. Żelatyna to naturalne białko zwierzęce, które może mieć mnóstwo dobroczynnych właściwości.
Po żelatynę nie powinny jednak sięgać osoby cierpiące na:
- hemoroidy i z tendencją do żylaków,
- dnę moczanową,
- kamicę żółciową,
- choroby nerek.
Wiele osób zastanawia się czy żelatyna może zaszkodzić, jest bowiem często spotykanym dodatkiem do żywności. Warto wiedzieć, że zarówno żelatyna wieprzowa, jak i wołowa, są bezpieczne i nie trzeba się jej obawiać. W przypadku niektórych chorób warto jednak jej unikać, ze względu na możliwe skutki uboczne. Zwykle najbardziej odradza się ją osobom cierpiącym z powodu żylaków i hemoroidów. Warto jednak pamiętać, że każdy produkt spożywany w nadmiarze będzie miał negatywny wpływ na organizm.
Żelatyna nie tylko nie jest niebezpieczna, ale może mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Przez wielu ceniona jest właśnie ze względu na swoje właściwości odżywcze. Żelatyna odżywia włosy, zapobiega ich wypadaniu i łamliwości, regeneruje i wzmacnia płytkę paznokciową. Ponadto żelatyna wykazuje właściwości wspomagające odchudzanie, wpływa pozytywnie na układ pokarmowy, pobudza metabolizm, daje poczucie sytości i tym samym zmniejsza uczucie głodu. Żelatyna może wspomagać trawienie, pobudzając produkcję soków żołądkowych. Wiąże się również z wodą, co pomaga w przechodzeniu pokarmu przez układ trawienny. Lizyna, która znajduję się w żelatynie, pomaga wzmocnić kości i ułatwia przyswajanie wapnia. Jest to aminokwas, którego organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. W celach leczniczych żelatyna stosowana jest przede wszystkim jako regenerujący napój oraz dodatek do przygotowywanych potraw. Zalecana jest dla sportowców, osób starszych oraz osób, u których występują schorzenia układu kostno-stawowego.
Z czego jest zrobiona żelatyna? Żelatyna to białko powstałe w wyniku zagotowania kolagenu pochodzenia zwierzęcego. Kolagen w organizmach zwierzęcych buduje tkanki, w tym chrząstkę powierzchni stawowych, skórę oraz kości. Białko to jest bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie i łatwo przyswajalne dla człowieka. Produkuje się ją poprzez hydrolizę zawartego kolagenu w niektórych elementach ciała zwierząt, np. skórze, kościach, chrząstkach, ścięgnach. Wyróżnia się dwa główne rodzaje żelatyny – typ A, otrzymywany metodą kwasową, oraz typ B, otrzymywany metodą alkaliczną. Różnią się one właściwościami i możliwościami zastosowania. Najważniejszą cechą żelatyny jest zdolność tworzenia odwracalnych żeli. Żelatyna spożywcza, podobnie jak pozostałe, jest produkowana ze skór świńskich i bydlęcych oraz osseiny. Rozpuszcza się w wodzie tylko na ciepło, daje efekt żelowania. Jest sprzedawana w postaci granulatu, listków lub proszku. Zwykle kojarzona jest z galaretami i galaretkami, jednak znajduje się również w innych produktach np. jogurtach.