Czy zamrożone mięso może się zepsuć? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jeśli nie masz pomysłu lub czasu na przygotowywanie obiadu dla całej swojej rodziny, koniecznie wykorzystaj mięso, które masz w zamrażalniku.
Jest ono tak samo dobre i wartościowe jak to świeże, jeśli jednak będziesz je odpowiednio przechowywać.
Zatem, czy zamrożone mięso może się zepsuć? Zamrożone mięso może się zepsuć tylko wtedy, jeśli będzie zbyt długo przechowywane.
Czas przechowywania mrożonego mięsa zależy tak naprawdę od jego rodzaju.
- mięso mielone 2 miesiące,
- mięso cielęce, z kurczaka i wołowe do 8 miesięcy,
- mięso wieprzowe do 6 miesięcy.
Jeśli przekroczysz ten czas, mięso może się zepsuć. Mrożenie mięsa jest jak najbardziej bezpieczne, koniecznie jednak zadbaj o odpowiednie rozmrażanie i zapisz na zamrożonym mięsie, kiedy to zrobiłeś. Wtedy wiesz ile dni i ile czasu spędziło one w zamrażalniku. Najlepiej nie przekraczać tego dnia.
Skoro już wiesz, ile czasu możemy przechowywać zamrożone mięso w zamrażalniku, koniecznie przygotuj pyszną potrawę z mięsa mielonego.
Z mrożonego mięsa możesz przygotować np. pulpety.
Jeśli brakuje Ci pomysłu, skorzystaj z mojego na przepis na pulpety z cukinią to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Pyszne pulpety z cukinii możesz przygotować z mięsa mielonego. Przy wyborze mięsa pamiętaj aby wybierać chude gatunki może to być mięso mielone z kurczaka lub z indyka. Wtedy danie będzie bardziej lekkostrawne i idealnie się nada nie tylko dla dzieci, ale także dla dzieci. Mięso mielone możesz od razu kupić w sklepie lub kupić kawałek mięsa i samodzielnie go zmielić w domu z Twoimi ulubionymi przyprawami. Zakup już zmielonego mięsa w sklepie będzie na pewno dużo mniej pracochłonny przy przygotowywaniu obiadu. Zmielone mięso po prostu połącz z jajkiem i startą na tarce cukinią w paski. Cukinię zetrzyj w pierwszej kolejności dopraw do smaku i odstaw, w tym momencie zrobi się ona bardziej miękka i idealnie nada się do farszu pulpetów. Uformuj pulpety takiej wielkości, jaka będzie dla Ciebie idealna. I usmaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju rzepakowego, w trakcie smażenia możesz dodać szklankę bulionu i dusić pulpety. Dodaj pomidory z puszki lub wcześniej sparzone i pozbawione skóry pomidory duś do momentu, aż się nie rozpadną i nie stworzą delikatnego sosu, który otuli pulpety. Wtedy otrzymasz pulpety w sosie pomidorowym domowej roboty. Nie dosyć, że danie jest bardzo dobre, to masz pewność jego składu, a cały proces przygotowania przebiegał w Twojej kuchni. Bardzo często gotowe wersje takich dań, które już są bardzo powszechne w sklepach, zawierają bardzo duże ilości soli i konserwantów, które mają niekorzystne działanie na nasz organizm. Skoro już masz pyszne domowe pulpety, zadecyduj o dodatkach dla nich. Możesz postawić na gotowane ziemniaki lub puree z nich, świetnie sprawdzi się także kasza czy ryż.
Skoro już wiesz, ile czasu możemy mrozić mięso i jak długo powinno ono być w naszym zamrażalniku, koniecznie zapamiętaj moje rady i zadbaj, aby czas mrożenia nie był zbyt długi.