Czy wątróbkę można mrozić?

Czy wątróbkę można mrozić
Czy wątróbkę można mrozić
ikona podziel się
Opublikowano: 08.02.2023 r., 2:31 | Autor: Oliwia Gawron

Wątróbkę podobnie jak inne podroby bez problemu można mrozić. Dlatego śmiało możesz kupić więcej i przygotować je na później.

Zatem, jak dobrze zamrozić wątróbkę?

  1. Wątróbkę oczyść i osusz z nadmiaru wody/osocza.
  2. Podziel wątróbkę na mniejsze kawałki.
  3. Umieść je w worku, pozbądź się powietrza i umieść w zamrażalce.

Czy wątróbkę można mrozić? Co jeszcze warto wiedzieć?

Wątróbka z cebulą to obiad, który zapewne większość z nas kojarzy z dzieciństwem. Dzielimy się na osoby, które kochają wątróbkę i na osoby, które jej nienawidzą. Niezależnie do której grupy należysz, przygotuj wątróbkę według mojego przepisu i przekonaj się, jak dobra może być. Śmiało możesz wybrać wątróbkę:

  • drobiową,
  • wieprzową,
  • lub z kurczaka.

Sposobów przygotowania podrobów jest niezwykle dużo, ale czy wątróbkę można mrozić w zamrażarce?

Jak najbardziej. Wystarczy, że:

  1. Wątróbkę oczyść i osusz z nadmiaru wody/osocza.
  2. Podziel wątróbkę na mniejsze kawałki.
  3. Umieść je w worku, pozbądź się powietrza i umieść w zamrażalce.

Skoro już wiesz, jak wygląda mrożenie wątróbki, poznaj mój sprawdzony sposób na wątróbkę smażoną z cebulką. Pomimo że będzie smażona, jej mięso będzie kruche i delikatne.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować jedynie wątróbki, cebuli, odrobiny mąki pszennej i olej rzepakowy.

Zatem jak zrobić wątróbkę z cebulą?

W pierwszej kolejności dokładnie ją umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.

Bardzo często osoby, które lubią wątróbkę, nie lubią jej przygotowywać, ponieważ „strzela”.

Jak usmażyć wątróbkę z cebulką? Wątróbka jest pełna wody, dlatego po kontakcie z gorącym olejem zaczyna pryskać, a w kuchni robi się nie przyjemnie. Wystarczy, że nakłujesz ją widelcem i nożem, a następnie ponownie osuszysz. W ten sposób smażenie będzie bardziej przyjemne.

Teraz pozostaje tylko obtoczyć wątróbkę w mące, tak aby cała jej powierzchnia była biała.

Olej rzepakowy mocno rozgrzej na patelni i usmaż wątróbkę. Po chwili dodaj pokrojoną w pióra cebulę i smaż do czasu, gdy mięso będzie gotowe. Zajmie Ci to około 20 minut.

Tak przygotowana wątróbka to dobry pomysł na obiad w rodzinnym gronie.

Możesz podawać ją z puree ziemniaczanym.

Jeśli jesteś smakoszem wątróbki, musisz pamiętać, że należy ona do podrobów, czyli narządów wewnętrznych zwierząt. Oczywiście, są one bezpieczne i jadalne, ale powinniśmy uważać z częstością ich spożycia.

Wątroba zwierząt jest tak samo, jak w przypadku ludzi odpowiedzialna za likwidowanie toksyn z naszego organizmu. Nie powinna być ona spożywana codziennie, a nawet kilka razy w tygodniu. Pozwólmy sobie na nią maksymalne kilka razy w miesiącu. Pomimo tego jest ona dobrym źródłem witaminy B12, folianów oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K.

Skoro już wiesz, jak mrozić surową wątróbkę i jak ją wątróbkę, aby była pyszna, śmiało zaserwuj ją na obiad.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto