Czy wątróbkę można mrozić? Co jeszcze warto wiedzieć?
Wątróbka z cebulą to obiad, który zapewne większość z nas kojarzy z dzieciństwem. Dzielimy się na osoby, które kochają wątróbkę i na osoby, które jej nienawidzą. Niezależnie do której grupy należysz, przygotuj wątróbkę według mojego przepisu i przekonaj się, jak dobra może być. Śmiało możesz wybrać wątróbkę:
- drobiową,
- wieprzową,
- lub z kurczaka.
Sposobów przygotowania podrobów jest niezwykle dużo, ale czy wątróbkę można mrozić w zamrażarce?
Jak najbardziej. Wystarczy, że:
- Wątróbkę oczyść i osusz z nadmiaru wody/osocza.
- Podziel wątróbkę na mniejsze kawałki.
- Umieść je w worku, pozbądź się powietrza i umieść w zamrażalce.
Skoro już wiesz, jak wygląda mrożenie wątróbki, poznaj mój sprawdzony sposób na wątróbkę smażoną z cebulką. Pomimo że będzie smażona, jej mięso będzie kruche i delikatne.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować jedynie wątróbki, cebuli, odrobiny mąki pszennej i olej rzepakowy.
Zatem jak zrobić wątróbkę z cebulą?
W pierwszej kolejności dokładnie ją umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.
Bardzo często osoby, które lubią wątróbkę, nie lubią jej przygotowywać, ponieważ „strzela”.
Jak usmażyć wątróbkę z cebulką? Wątróbka jest pełna wody, dlatego po kontakcie z gorącym olejem zaczyna pryskać, a w kuchni robi się nie przyjemnie. Wystarczy, że nakłujesz ją widelcem i nożem, a następnie ponownie osuszysz. W ten sposób smażenie będzie bardziej przyjemne.
Teraz pozostaje tylko obtoczyć wątróbkę w mące, tak aby cała jej powierzchnia była biała.
Olej rzepakowy mocno rozgrzej na patelni i usmaż wątróbkę. Po chwili dodaj pokrojoną w pióra cebulę i smaż do czasu, gdy mięso będzie gotowe. Zajmie Ci to około 20 minut.
Tak przygotowana wątróbka to dobry pomysł na obiad w rodzinnym gronie.
Możesz podawać ją z puree ziemniaczanym.
Jeśli jesteś smakoszem wątróbki, musisz pamiętać, że należy ona do podrobów, czyli narządów wewnętrznych zwierząt. Oczywiście, są one bezpieczne i jadalne, ale powinniśmy uważać z częstością ich spożycia.
Wątroba zwierząt jest tak samo, jak w przypadku ludzi odpowiedzialna za likwidowanie toksyn z naszego organizmu. Nie powinna być ona spożywana codziennie, a nawet kilka razy w tygodniu. Pozwólmy sobie na nią maksymalne kilka razy w miesiącu. Pomimo tego jest ona dobrym źródłem witaminy B12, folianów oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K.
Skoro już wiesz, jak mrozić surową wątróbkę i jak ją wątróbkę, aby była pyszna, śmiało zaserwuj ją na obiad.