Czy tofu jest zdrowe? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jesteś na diecie wegańskiej i szukasz dobrego źródła białka i wapnia? Postaw na tofu.
Co to jest tofu? To nic innego jak sojowy produkt, który jest otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego. Czy tofu jest zdrowe?
Tofu jet jak najbardziej zdrowe i wartościowe w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
Jeśli zastanawiasz się jakie tofu wybierać, najlepiej postaw na tofu fortyfikowane wapniem, ponieważ diety roślinne charakteryzują się niższą podażą wapnia w swoim jadłospisie, co warto wiedzieć, aby uniknąć niedoborów.
Wegańskie źródła białka mogą być tak samo wartościowe, jak te pochodzenia zwierzęcego. Skoro już wiesz, z czego wytwarzane jest tofu, przekonaj się, do czego dodać tofu.
Sam zobacz, w jaki prosty sposób możesz wykorzystać tofu naturalne w tradycyjnych przepisach.
Pierogi z tofu w swoim składzie nie zawierają produktów pochodzenia zwierzęcego, dlatego będzie to idealny pomysł na ciepłe i pyszne danie dla wszystkich osób na diecie roślinnej.
Ale nie tylko, osoby na diecie tradycyjnej także mogą z niego skorzystać. Mój przepis na pierogi z tofu nie dość, że jest wegański, to może być także bezglutenowy. Jeśli w swojej diecie wykluczasz gluten, ponieważ cierpisz na choroby glutenozależne lub ograniczasz jego spożycie z innych powodów, wystarczy, że zamienisz mąkę pszenną, którą wykorzystałam na mąkę naturalnie bezglutenową, czyli np. gryczana, ryżowa, kukurydziana lub sięgniesz po mieszanki gotowe mieszanki mąk bezglutenowych. W przepisie za farsz posłużyła mi kostka tofu naturalnego z dodatkiem startych warzyw, które możesz zamienić na swoje ulubione lub skorzystać z mojej wersji. Przy wyborze tofu zwróć uwagę na zwartość wapnia. Produkty wegetariańskie i roślinne charakteryzują się jego mniejszą zawartością niż tradycyjny nabiał, dlatego najlepiej wybierać produkty fortyfikowane tym składnikiem mineralnym. Wtedy są one w stanie zapewnić nam taką samą ilość wapnia co tradycyjny produkt. Dla przykładu 1 szklanka mleka krowiego dostarcza nam 250 mg wapnia, jeśli sięgniemy p napój roślinny sojowy, który będzie fortyfikowany, uzyskamy podobną ilość. Należy pamiętać, że wapń jest niezwykle ważny dla naszego organizmu. To główny składnik budulcowy naszych kości, zębów, ale także zapewnia wytrzymałość naszych mięśni, uczestniczy w procesach skurczu i rozkurczu mięśni.
Dlatego koniecznie zwracaj uwagę na jego zawartość w produktach roślinnych, ale nie tylko.
Wegetariańskie pierogi możesz zrobić z tofu i ziemniakami lub szpinakiem. Przepis na ciasto na pierogi jest uniwersalny, a to, co znajdzie się w środku, zależy od Ciebie. Dokładny przepis i wskazówki do niego znajdziesz poniżej.
Skoro już wiesz jakie właściwości odżywcze ma tofu, postaw na jedzenie tofu i przekonaj się, jak wpływa na zdrowie.