Czy szparagi wrzucamy do gotującej się wody? Co jeszcze warto wiedzieć?
Szparagi zielone oraz białe posiadają szerokie wykorzystanie w kuchni. W dalszej części dowiesz się jak gotować szparagi. Szparagi gotowane świetnie sprawdzą się jako dodatek do dania obiadowego. Ze szparagów możemy przygotować również smaczne przekąski lub wykorzystać je jako dodatek do zup. Szparagi to warzywo sezonowe, które dostępne są w sklepach spożywczych od początku maja do końca lipca. Szparagi gotowane zawierają spore ilości składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
A więc czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Wcześniej oczyszczone szparagi zielone lub białe gotuj w wysokim garnku w lekko osolonej wodzie (najlepiej w pozycji stojącej). Szparagi zawsze wkładaj do wody wrzącej, nigdy do zimnej. Do gotowania szparagów zielonych do wody dodaj sól, natomiast do szparagów białych odrobinę cukru oraz soli.
A ile gotuje się szparagi? Czas gotowania szparagów zależy od ich odmiany. Szparagi białe gotujemy przez około 7 minut, natomiast szparagi zielone około 3-4 minut. Dobrze ugotowane szparagi powinny posiadać wyrazisty kolor. Dodatkowo powinny zachować chrupkość.
Szparagi to warzywo z rodziny szparagowatych pochodzące z Afryki. Szparagi to warzywo sezonowe, które w Polsce dostępne jest od maja do lipca. W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje szparagów - białe szparagi oraz szparagi zielone. Różnią się one znacznie smakiem oraz sposobem przygotowania. Szparagów zielonych używa się do smażenia oraz jako dodatek do sosów makaronowych. Natomiast szparagi białe często są dodatkiem do zupy krem. Szparagi można także wykorzystać do przygotowania przekąsek (np. szparagi zawijane w boczku) lub przygotować z ich dodatkiem pyszne zupy (np. jarzynową lub szparagową). Podać je można także z dodatkiem sosu holenderskiego.
Szparagi to niskokaloryczne warzywo, które bogate jest wiele składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Świeże szparagi zawierają błonnik pokarmowy, który wspomaga pracę układu pokarmowego poprzez poprawę perystaltyki jelit. Znajdziemy w nich również kwas foliowy, który niezbędny jest do prawidłowego rozwoju płodu (jego odpowiednia ilość w diecie kobiety w ciąży zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej). Do składników mineralnych obecnych w szparagach możemy zaliczyć żelazo, fosfor, magnez, wapń, sód oraz potas. Do witamin natomiast możemy zaliczyć niektóre witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A oraz witaminę E.
Podsumowując: wiesz już, jak prawidłowo gotować świeże szparagi białe oraz zielone. Znasz również sprawdzony sposób na chrupiące szparagi gotowane we wrzącej wodzie. Prosty przepis na szparagi gotowane warto wykorzystać jako dodatek do obiadu. Szparagi białe oraz zielony mają szerokie zastosowanie w kuchni, dlatego warto włączyć się do swojej diety, ponieważ zawierają spore ilości składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcje naszego organizmu.