Czy śledzie są zdrowe? Co jeszcze warto wiedzieć?
Śledź to ryba niezwykle popularna w Polsce. Są one nieodłącznym towarzyszem każdej imprezy, bez których ciężko sobie wyobrazić świętowanie, ale także jedną z popularniejszych zakąsek do wódki. Choć śledź jest rybą tanią, to jednak warto docenić jego wspaniałe właściwości.
Czy śledzie są zdrowe? To pytanie, na które nie można prosto odpowiedzieć. Łosoś jest rybą, która zawiera sporo cennych dla zdrowia właściwości. Jest skarbnicą zdrowych tłuszczów. To bogate źródło witamin takich jak D i E oraz witaminy z grupy B. Zawierają również cynk, jod, miedź i fosfor. Wysokie zawartości witamin oraz składników mineralnych korzystnie wpływają na zdrowie. Z drugiej strony bardzo często zawierają ogromne ilości soli. Jak wiadomo, jej nadmiar w diecie powiązany jest z większym ryzykiem chorób serca, czy nowotworem żołądka. Warto więc włączyć je do swojej diety w rozsądnych ilościach.
Wiele osób zastanawia się również czy śledzie marynowane są zdrowe. W ich przypadku wiele zależy od samej marynaty. Te w śmietanie są dość kaloryczne, zawierają również sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie będą miały dobrego wpływu na zdrowie. Zamiast tego lepiej sięgnąć po płaty w oleju, choć ze względu na wysoką kaloryczność również należy na nie uważać. Na rybę marynowaną w occie powinny szczególnie uważać osoby cierpiące z powodu wrzodów żołądka i dwunastnicy, czy zapalenia błony śluzowej żołądka. Ocet może również nasilać biegunki przy chorobach zapalnych jelit, więc również nie będzie to wskazany produkt w takim wypadku.
Śledzie mają bardzo dobry wpływ na zdrowie. Właściwości zdrowotne śledzi są znane już od dawna. Dlatego filety śledziowe często goszczą na talerzach w zdrowej diecie. Te solone warto jednak porządnie wymoczyć i wypłukać, by zwiększyć ich właściwości odżywcze. Wspomagają one odporność, pomagają zapobiegać chorobom serca, regulują ciśnienie tętnicze krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Poza tym wzmacniają kości i wspomagają pracę oczu. Śledzie są bogatym źródłem witaminy A, witaminy D oraz witaminy E, która ma działanie przeciwmiażdżycowe. Śledzie powinny więc jadać osoby cierpiące na choroby układu krążenia. Ich dobroczynne działanie dotyczy: wsparcia prawidłowej pracy układu nerwowego, regulacji ciśnienia krwi, zwiększenia poziomu serotoniny czy poprawy wzroku oraz struktury kości. Warto również dodać, że śledzie to ryby, których zanieczyszczenie metalami ciężkimi jest niewielkie w porównaniu na przykład z tuńczykiem. W 100 gramach śledzia witaminy D jest osiem razy więcej niż w szklance mleka. W dodatku zawarte w nich kwasy omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu.
Jak podawać śledzie? Idealnie smakują marynowane - to jeden z najpopularniejszych sposobów na ich podawanie. Zwykle przygotowuje się je z dodatkiem octu lub oleju. W obu wersjach zachwycają smakiem. Innym ciekawym sposobem jest włączenie ich do sałatek. Śledzie kochają towarzystwo ziemniaków, ogórków, ale również buraków. Śledzie podane z buraczkami, to jedna z najpopularniejszych opcji zwłaszcza na święta.