Czy ser żółty można mrozić?

Czy ser żółty można mrozić
Czy ser żółty można mrozić
ikona podziel się
Opublikowano: 10.06.2023 r., 19:50 | Autor: Oliwia Gawron

Ser żółty możesz mrozić w swoim domu po odpowiednim przygotowaniu, warto wcześniej pokroić ser na mniejsze kawałki lub zetrzeć go na tarce na wiórki.

Następnie przełóż ser do woreczków strunowych lub plastikowego pojemnika i włóż do zamrażalnika maksymalnie na 3 miesiące. Tak przechowywany ser wykorzystuj do dań na ciepło lub sosów na bazie sera.

Czy ser żółty można mrozić? Co jeszcze warto wiedzieć?

Ser żółty to produkt o niskiej zawartości laktozy i dużym udziale wapnia, możesz go zakupić w plastrach, w kawałku lub w całości. Jeśli zastanawiasz się czy ser żółty można mrozić, przychodzę z odpowiedzią, jak najbardziej możesz mrozić ser żółty.

Warto wcześniej pokroić ser na mniejsze kawałki lub zetrzeć go na tarce na wiórki. Zatem,

w czym mrozić ser? Możesz go zamrażać w woreczkach strunowych lub w pojemnikach plastikowych. Ile czasu w takie sposób możesz zatrzymać ser? Przechowywanie go nie powinno być dłuższe niż 3 miesiące.

Tak przechowywany ser wykorzystuj do dań na ciepło lub sosów na bazie sera.

Nie masz pomysłu na wegetariański obiad, czyli taki, który w swoim składzie nie zawiera mięsa? Dodatkowo będzie pyszny i łatwy w przygotowaniu.

Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na makaron z serem żółtym.

Będzie to idealny pomysł na obiad lub lunch na słodko. Będzie najlepszy nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.

Zatem, jak zrobić makaron z serem żółtym?

Do jego przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: makaron spaghetti, masło, ser żółty, może to być dowolny rodzaj oraz natka pietruszki, którą dodałam na samym końcu.

Należy pamiętać, że makaron najczęściej przygotowywany jest z pszenicy, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

W pierwszej kolejności ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie.

Masło rozpuść na mocno rozgrzanej patelni i dodaj ugotowany wcześniej makaron, wymieszaj. Gdy makaron cały pokryje się masłem, dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser.

Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj do połączenia się składników tak, aby całość zrobiła się kremowa.

Przełóż danie do miseczki, a całość posyp posiekaną natką pietruszki.

Mój prosty przepis na makaron z serem żółtym jest gotowy. Sam przyznaj, że nic w tym trudnego, to moja podstawowa wersja makaronu, śmiało możesz też dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, a nawet grillowaną pierś z kurczaka.

Przygotuj mój najlepszy przepis na polską wersję mac and cheese i przekonaj się, jaki jest smaczny.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto