Czy ryż jest zdrowy? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ryż stanowi bardzo popularny dodatek do wielu dań. Ze względu na krótki czas gotowania ryż chętnie wykorzystywany jest jako zamienniki ziemniaków. Wykorzystanie ryżu w kuchni stanowi doskonały pomysł na przygotowanie wielu pysznych potraw (zarówno na słodko, jak i na słono). Ugotowany ryż może być bardziej sypki, kleisty, miękki lub twardy - wszystko zależy od tego, do czego chcemy wykorzystać ugotowany produkt. W dalszej części dowiesz się, czy warto jeść ryż oraz, czy jest tuczący. Na naszej stronie znajdziesz sporo przepisów z wykorzystaniem ryżu - od bardzo prosty do bardzo złożonych. Ryż wykorzystywany jest także do przygotowania risotto. Ryż możemy podzielić ze względu na długość ziarna oraz ze względu na stopień oczyszczenia.
Ryż ze względu na długość ziarna możemy podzielić na:
- krótkoziarnisty (np. ryż do sushi);
- średnioziarnisty (np. arabio);
- długoziarnisty (np. basmati).
Ryż ze względu na stopień oczyszczenia możemy podzielić na:
- brązowy (bez plew i zarodka, ale z okrywą);
- biały (bez plew, zarodka oraz okrywy);
- paraboliczny (ryż biały poddany preparowaniu termicznemu).
A więc czy ryż jest zdrowy? Ryż spożywany w nadmiarze może prowadzić do nadwyżki kalorycznej w diecie, a co za tym idzie do rozwoju nadwagi lub otyłości. Ryż biały jest głównie źródłem węglowodanów, które mogą znacząco podnieść poziom glukozy we krwi. Warto wiedzieć, że ryż brązowy zawiera więcej błonnika pokarmowego oraz składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do diety. Spożywanie odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego sprawia, że dłużej czujemy się syci po posiłku.
Dobrze ugotowany ryż świetnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej oraz dietach lekkostrawnych. W diecie lekkostrawnej warto sięgać po biały ryż, ponieważ zawiera on dużo mniej błonnika niż np. ryż brązowy. Ryż chętnie wykorzystywany jest również w diecie sportowców. A co zawiera ryż? Ryż stanowi doskonałe źródło węglowodanów, które wykorzystywane są jako źródło energii. Dodatkowo w ryżu znajdziemy spore ilości białka i niską zawartość tłuszczu. Ryż jest także źródłem składników mineralnych oraz witamin, do których możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B, witaminę E, selen, magnez, cynk oraz miedź. Odpowiednia podaż wszystkich składników odżywczych przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Ryż w kuchni znalazł wiele zastosowań. Możemy wykorzystać go do przygotowania sushi, paelli, risotto, zapiekanek ryżowych, kotletów ryżowych, gołąbków, sałatek. Ryż możemy podać także jako sprawdzony dodatek do zup lub jako dodatek skrobiowy do dań głównych. Z idealnie ugotowanego ryżu przygotujemy także pyszne desery, a także śniadania w postaci ryżanek z dodatkiem owoców świeżych, owoców suszonych lub orzechów. Z ryżu przygotujesz także kleik ryżowy, który najczęściej wykorzystywany jest w diecie lekkostrawnej, w diecie osób z problemami ze strony układu pokarmowego, a także po zabiegach operacyjnych.
Podsumowując: wiesz już, jaki ryż jest dietetyczny oraz dlaczego warto go spożywać. Ryż w zależności od stopnia oczyszczenia posiada spore ilości składników odżywczych, które sprawiają, że warto włączyć go do diety (oczywiście w umiarkowanych ilościach).