Czy ryba to mięso? Co jeszcze warto wiedzieć?
Pewnie zastanawiasz się, jak to jest z rybą, do jakiej kategorii można je zakwalifikować. W poniższym artykule poznasz odpowiedź na to pytanie. Ryby to zmiennocieplne wodne kręgowce. Obecnie stanowią najliczniejszą grupę współcześnie żyjących kręgowców. Ryby w kuchni często przygotowywane są w formie smażonej. Surowe ryby chętnie wykorzystywane są do przygotowania sushi. Aby możemy także grillować, uwędzić, ugotować na parze czy przygotować z nich pyszną zupę rybną. Można przygotować również ryby w galarecie. W okresie świątecznym chętnie sięgamy po śledzie, które przygotowujemy pod różnymi postaciami — np śledzie po kaszubsku czy śledzie z jabłkiem i śmietaną. Jedną z bardzo popularnych ryb przygotowywanych w okresie świątecznym jest ryba po grecku. Potrawy przygotowane na bazie ryb bogate są w wiele substancji odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Czy ryba to mięso? Z naukowego punktu widzenia ryba zaliczana jest do produktów mięsnych, ponieważ ma podobny skład chemiczny jak mięso ssaków. Dodatkowo mięso ryb również pozyskiwane jest z tusz zabitych istot. A więc dlaczego ryba to nie mięso według niektórych osób? To mylne przekonanie ma swoją przyczynę w tradycji — podczas postu nie można spożywać mięsa, dopuszczalne jest jednak spożycie ryb. W okresie postu dozwolone są bezmięsne potrawy, ponieważ kiedyś mięso stanowiło towar luksusowy, a ryby były spożywane przez ludzi biednych — w poście powinno unikać się spożywania produktów, które sprawiają przyjemność.
Czy wegetarianie jedzą ryby? Istnieje kilka odmian wegetarianizmu. Przechodząc na klasyczną dietę wegetariańską, wyklucza się mięso wszystkich zwierząt, w tym również ryb. Natomiast jeśli chcemy zrezygnować tylko ze spożywania mięsa ssaków oraz ptaków a zamierzamy spożywać owoce morza, oraz ryby, wtedy przechodzimy na dietę wegetariańską o nazwie pescowegetarianizm lub ichtiowegetarianizm. Ten rodzaj diety wegetariańskiej jest bardzo zbliżony do diety śródziemnomorskiej, która uważana jest za jedną z najzdrowszych diet na świecie. Dieta śródziemnomorska korzystanie wpływa na funkcjonowanie naszego układu sercowo-naczyniowego.
Mięso ryb zawiera spore ilości składników odżywczych. Znajdziemy w nich łatwo przyswajalne białka, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, witaminy A, D, E oraz niektóre witaminy z grupy B, a także składniki mineralne (magnez, wapń, potas, żelazo, jod, selen, fluor, miedź oraz mangan). Spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 korzystanie wpływa na pracę układu krążenia, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi oraz wspiera funkcje układu nerwowego.
Podsumowując: ryby zaliczane są do mięsa. Dania przygotowane z ryb zawierają spore ilości składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Zawartość tych składników będzie oczywiście uzależniona od wybranej przez nas ryby. Warto sięgać po tłuste ryby morskie, ponieważ stanowią one najlepsze źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Do tłustych ryb możemy zaliczyć łososia oraz halibuta.