Czy rodzynki są zdrowe? Co jeszcze warto wiedzieć?
Rodzynki sułtańskie przez wielu z nas kochane to świetny dodatek do różnego typu przekąsek, możemy dodawać je do owsianki, jogurtu, ciastek czy ciast.
Jeśli zastanawiasz się, czy rodzynki są zdrowe, odpowiedź brzmi: tak!
Zawierają spore ilości błonnika pokarmowego, który w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami, dodatkowo potas, żelazo i wiele składników mineralnych. Teraz już wiesz, na co dobre są rodzynki.
Jeśli zastanawiasz się, czy rodzynki tuczą możesz być spokojny, zawartość tłuszczu jest zerowa.
Skoro już wiesz, czy rodzynki są zdrowe i jakie witaminy posiadają, koniecznie przekonaj się, gdzie możesz je użyć, idealnie sprawdzi się owsianka budyniowa na idealne rozpoczęcie dnia. Zdrowa i smaczna owsianka na śniadanie nie tylko nasyci Cię na długie godziny, ale dostarczy cennych składników do Twojego organizmu. W sklepie jesteśmy w stanie dostać płatki owsiane górskie oraz błyskawiczne.
Do wykonania owsianek polecam płatki owsiane górskie, są one mniej przetworzone niż błyskawiczne, mają większą strukturę i dostarczą nam więcej błonnika. Charakteryzują się, także niższym indeksem glikemicznym niż błyskawiczne. Dodatkowo są bogatym źródłem składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, potas, cynk oraz błonnika pokarmowego, który między innymi usprawnia pracę naszych jelit. Warto włączyć produkty zawierające płatki owsiane do naszej codziennej diety np. wykorzystać je do porannej owsianki lub koktajlu.
Podsumowując płatki owsiane, które są głównym składnikiem owsianek, dostarczą nam wielu cennych składników do naszego organizmu.
Kolejnym składnikiem jest mleko. Możesz skorzystać z mleka krowiego w wersji tradycyjnej lub bez laktozowej, śmiało możesz wymienić je na dowolny napój roślinny. Zwróć uwagę, aby nie zawierał on zbyt dużych ilości cukru dodanego.
Zatem jak zrobić owsiankę budyniową?
W pierwszej kolejności wlej mleko/napój roślinny do rondelka i delikatnie podgrzewaj.
Dodaj budyń o dowolnym smaku i płatki owsiane. Najlepiej sprawdza się tutaj budyń o smaku śmietankowym lub waniliowym. Gotuj całość do maksymalnego napęcznienia płatków. Po około 5 minutach owsianka będzie pyszna i gotowa do spożycia.
Nie zapominaj o dodatku świeżych owoców, postaw na owoce jagodowe, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. Warto dodać posiekane orzechy, postaw na migdały lub orzechy włoskie, a jeśli wolisz owsiankę w nieco słodszej wersji. Dodaj odrobinę miodu. Owsianka może przyjmować różne postacie i smaki, postaw na swoje ulubione dodatki i przygotuj swoją ulubioną.
Skoro już wiesz, czy rodzynki są zdrowe, czy nie i jakie właściwości odżywcze mają, koniecznie włącz je do swojego jadłospisu.