Czy popcorn jest zdrowy? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kukurydza to gatunek rośliny jednorocznej, którą zaliczamy do zbóż. Wywodzi się z Meksyku, ale największymi jej producentami są Stany Zjednoczone, Chiny i Brazylia. Wykorzystuje są ją w przemyśle młynarskim, w produkcji fruktozy, krochmalu, alkoholu, biogazu i jako surowiec energetyczny. Ceniona jest za swoje właściwości odżywcze, dlatego szeroko stosowana jest jako pasza dla zwierząt i pożywienie dla ludzi.
Kukurydza stanowi podstawę dań meksykańskich. Ceniona jest również przez osoby, które muszą stosować dietę bezglutenową. 100 g surowej, świeżej kukurydzy to tylko 86 kcal. Z taką ilością dostarczymy prawie 20 g węglowodanów, głównie w postaci skrobi. W kukurydzy znajdują się znaczne ilości witamin takich jak: witaminy z grupy B, witamina A, C i E. To także dobre źródło magnezu, potasu, fosforu, cynku, selenu czy żelaza. Ceniona jest za obecność również karotenoidów- luteiny i zeaksantyny, które mają udowodnione pozytywne działanie na wzrok.
Świeżą kukurydzy znajdziemy w sklepie tylko podczas sezonu, czyli na przełomie lata i jesieni. Natomiast ciągle dostępną i często stosowaną jest forma konserwowa. Wówczas ziarna kukurydzy zanurzone są w zalewie z wody i soli. Często do zalewy dostarcza się również cukier by podnieść walory smakowe. Warto więc sięgać po produkt, który nie zawiera cukru.
Jeśli kupujecie żywność w puszkach to pamiętajcie by po otwarciu przełożyć zawartość do szklanego lub plastikowego pojemnika i przechowywać w lodówce. To zmniejszy ryzyko zachodzenia reakcji między puszką i żywnością w niskiej temperaturze.
W kuchni możemy spotkać produkty z kukurydzy takie jak: olej kukurydziany, syrop kukurydziany, skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, kasza kukurydziana, płatki kukurydziane, kukurydza konserwowa, kukurydza mrożona czy suszone ziarna wykorzystywane jako popcorn.
Popcorn, czyli prażona kukurydza to popularna na całym świecie przekąska. Powstaje poprzez prażenie w wysokiej temperaturze suszonych ziaren kukurydzy. W nich znajduje się niewielka ilość wody, która pod wpływem ciepła paruje zwiększając ciśnienie wewnątrz ziarna. To powoduje, że ziarna puchną, pękają i „wyrzucają” na zewnątrz miękką, chrupiącą masę białkowo-skrobiową. Nie do końca wiadomo kiedy powstał popcorn, ale prawdopodobnie jest znany od tysięcy lat. W sklepach znaleźć można ziarna kukurydzy przeznaczone do prażenia lub różnego rodzaju gotowy popcorn z mikrofali czy już uprażoną, paczkowaną przekąskę. Najczęściej popcorn spotkać można w kinie. To tam jest sprzedawany w największej ilości. Tam również sprzedawany jest z dodatkiem dużej ilości tłuszczu, soli czy karmelu. Takie dodatki znacznie zwiększają kaloryczność i obniżają pozytywne walory tej przekąski. Sam popcorn, uprażony bez dodatków dostarcza 387 kcal, ale warto zauważyć, że jedna garść tej przekąski waży tylko 4 g i dostarcza 15 kcal. Aby spożyć 100 g popcornu potrzebne byłyby 25 garści, co daje bardzo dużą objętość i zadziała mocno zapychająco. W momencie gdy podczas prażenia doda się tłuszcz to wartość energetyczna może wzrosnąć dwukrotnie, przez co staje się znacznie bardziej kaloryczny. Popcorn przygotowany bez żadnych dodatków może być świetną przekąską dla dzieci zamiast solonych, smażonych przekąsek. Uprażone ziarna kukurydzy bez dodatków będą świetne dla osób na diecie, ponieważ w takiej wersji nie tuczy.
Podsumowując, czy popcorn jest zdrowy czy niezdrowy?
Jak najbardziej za zdrowy można uznać popcorn przygotowany bez tłuszczu, soli i karmelu. Jest to dobre źródło błonnika i ma wysoki indeks sytości- czyli już niewielka ilość wystarczy by zaspokoić nasz głód. Ma niestety wysoki indeks glikemiczny dlatego nie powinien być spożywany w nadmiernych ilościach i przez osoby chorujące na cukrzycę.
Popcorn solony może mieć negatywny wpływ na zdrowie ze względu na nadmiar soli dostarczony poprzez jego spożywania. Popcorn przygotowany z dodatkiem tłuszczu nawet dwukrotnie może zwiększyć swoją kaloryczność.