Czy piwo bezalkoholowe jest zdrowe?

Czy piwo bezalkoholowe jest zdrowe
Czy piwo bezalkoholowe jest zdrowe
ikona podziel się
Opublikowano: 04.04.2023 r., 1:52 | Autor: Oliwia Gawron

Piwo bezalkoholowe będzie lepszym wyborem niż tradycyjne z zawartością etanolu, ponieważ nie będzie ono niekorzystnie wpływało na nasze zdrowie. Napoje bezalkoholowe zawierają max 0,5% alkoholu zatem są bezpieczne i nie uszkadzają wątroby jak wysokoprocentowy alkohol.

Dodatkowo działa ono wyciszająco i może wpływać na poprawienie nastroju.

Czy piwo bezalkoholowe jest zdrowe? Co jeszcze warto wiedzieć?

Jeśli kiedyś zastanawiałeś się, czy piwo bezalkoholowe jest zdrowe oraz, czy szkodzi naszemu zdrowiu, śpieszę z odpowiedzią.

Piwo bez alkoholu w ostatnim czasie bardzo zwiększyło swoje występowanie na sklepowych półkach, możemy spotkać piwo bezalkoholowe smakowe lub tradycyjne. Piwo bezalkoholowe będzie lepszym wyborem niż tradycyjne z zawartością etanolu, ponieważ nie będzie ono niekorzystnie wpływało na nasze zdrowie. Napoje bezalkoholowe zawierają max 0,5% alkoholu zatem są bezpieczne i nie uszkadzają wątroby jak wysokoprocentowy alkohol.

Dodatkowo działa ono wyciszająco i może wpływać na poprawienie nastroju.

Jednak czy jest to dobry pomysł na zastąpienie tradycyjnego alkoholu? Na pewno ma pozytywne skutki przez to, że zawartość etanolu jest niska i nie uszkadza ona wątroby. Jednak jeśli zdecydowaliśmy się na abstynencję lub ograniczenie podaży alkoholu, dlaczego nie zrezygnować z niego wcale? Warto wspomnieć, że piwa smakowe charakteryzują się dużą zawartością cukru, co może prowadzić do nadwagi i otyłości, która jest konsekwencją wielu chorób metabolicznych takich jak nadciśnienie cukrzyca insulinooporność czy cukrzyca 2. Jak każdy produkt ma on swoje zalety i wady, do zalet zdecydowanie należy uczucie wyciszenia i jednak do wad produktu z pewnością należy skład, który zostawia często wiele do życzenia. Dodatkowo przez dużą zawartość cukru substancji słodzących oraz wszelkich wkładów owocowych czy syropów owocowych po to, aby nasze piwo bezalkoholowe miało dobry smak, wzrasta wartość energetyczna, takiego produktu co ma swoje negatywne skutki. Na przestrzeni czasu spożywanie alkoholu to nie tylko powszechne picie piwa nauczyliśmy się wykorzystywać napoje alkoholowe w naszej kuchni. Warto dodać, że do potraw nie nadają się piwa bezalkoholowe właśnie ze względu na wysoką ilość cukru dodanego, tutaj zdecydowanie powinniśmy wykorzystać tradycyjny alkohol, który czasie obróbki termicznej wyparuje a zostawić swoje charakterystyczne pożądany przez nas wtedy smak.

Jeśli już wiesz, na jakie składniki warto zwracać uwagę oraz jaki wpływ na zdrowie ma alkohol bez zawartości etanolu. Podejmuj świadomą decyzję, stojąc przed jego wyborem.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto