Czy owsianka jest zdrowa? Co jeszcze warto wiedzieć?
Czy owsianka jest zdrowa? Owsianka, czyli płatki owsiane gotowane na mleku, wodzie lub napoju roślinnym, mogą zdecydowanie stanowić zdrowy posiłek. Płatki owsiane zawierają sporo witamin, a także błonnika. Warto jednak pamiętać, że ze względu na wysoki indeks glikemiczny mogą nie być najlepszym rozwiązaniem dla osób z cukrzycą.
Warto pamiętać, że pojedynczy produkt rzadko kiedy decyduje o tym, czy dieta jest zdrowa. To tylko mały wycinek tego, co trafia na nasze talerza. Warto zadbać, by menu w większości było dobrze zbilansowane i zawierało dużo odżywczych składników, pozytywnie wpływających na zdrowie całego organizmu. Płatki owsiane z całą pewnością zaliczają się do produktów odżywczych, które w większości mają pozytywny wpływ na zdrowie.
Owsianka to doskonały wybór na śniadanie. Doskonale sprawdza się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pyszną i odżywczą owsiankę, koniecznie sprawdź wyróżnione propozycje na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden przepis na owsiankę, która doskonale sprawdzi się na odżywcze śniadanie.
Owsianka to danie, które można dowolnie urozmaicać. Można przygotowywać ją z orzechami, czy suszonymi owocami. Choć przyjęło się, że owsianka to danie z płatkami owsianymi, to i ten główny składnik można zamieniać. Możesz skorzystać z płatków ryżowych, jęczmiennych, orkiszowych. Wszystkie smakują tak samo pysznie, jak te owsiane i są równie dobrym wyborem.
Niezwykle istotne jest odpowiednie zbilansowanie owsianki. Zalanie płatków mlekiem, czy napojem roślinnym nie wystarczy, by otrzymać naprawdę zdrowy posiłek, choć oczywiście same płatki dostarczają sporo witamin. Warto jednak zadbać o odpowiednie źródło zdrowych tłuszczów, czy większą ilość białka, jest to ważne zwłaszcza dla osób, które szukają posiłków stabilizujących ich glikemię. Owsiankę warto serwować z dużą porcją świeżych owoców. Dobrze też do niej dodać nasiona, orzechy czy pestki, które są wspaniałym źródłem zdrowych tłuszczów. Możesz też połączyć ją z jogurtem naturalnym, czy kefirem, które wspaniale wesprą działanie układu pokarmowego.
Płatki owsiane mają dobroczynne właściwości zdrowotne, dlatego warto włączyć je do codziennego menu. To, za co szczególnie cenimy owies, to wysoka zawartość rozpuszczalnego w wodzie błonnika pokarmowego. Beta-glukany zawarte w błonniku wchłaniają wodę, tworząc w przewodzie pokarmowym swego rodzaju śluz. Chroni on błonę śluzową żołądka i jelit przed podrażnieniami i infekcjami bakteryjnymi. Owsianka to też idealny posiłek dla osób na diecie, ponieważ węglowodany złożone dłużej się trawią. A to oznacza, że stopniowo dostarczają energii, przez co nie mamy ochoty na podjadanie między posiłkami. Nieprzetworzony owies jest dobrym źródłem związków ochronnych z rodziny polifenoli, które mają ochronne właściwości przeciwutleniające i obniżają ciśnienie krwi poprzez zwiększenie produkcji tlenku azotu, który rozluźnia naczynia krwionośne i poprawia przepływ krwi. Najlepsze, bo najmniej przetworzone są płatki owsiane zwykłe oraz górskie. Najbardziej przetworzone i rozdrobnione są płatki błyskawiczne, które wystarczy zalać mlekiem.