Czy orkisz ma gluten? Co jeszcze warto wiedzieć?
Dieta bezglutenowa zyskała na popularności. Jednym z powodów jest moda, ale ważniejszym - zwiększona świadomość na temat chorób, które wymagają jego eliminację z diety. Dzięki większej ilości informacji, a także zwiększonym możliwościom diagnostyki, można dokładnie sprawdzić, którym osobom gluten szkodzi, a następnie unikać lub całkowicie wyeliminować go z diety. Choć wiedza na temat tej diety stopniowo się zwiększa, to jednak pewnie kwestie mogą budzić wątpliwość. Bardzo często osoby zastanawiają się, które ze zbóż są glutenowe, a które nie. Zwłaszcza jeśli nie są to podstawowe ziarna. Takie pytania rodzą również w kwestii orkiszu.
Czy orkisz ma gluten? Odpowiedź na to pytanie jest dość prosta. Orkisz jest odmianą pszenicy, czyli zboża, które z natury jest bogate w gluten. Dlatego osoby, które nie mogą z jakiegoś powodu włączyć glutenu do swojej diety, powinny zrezygnować ze spożycia produktów na bazie orkiszu.
Orkisz to zboże, które dopiero zyskuje popularność, nic dziwnego, że zastanawiasz się czy zawiera gluten. Należy wiedzieć, że orkisz, to w rzeczywistości pszenica orkiszowa. Oznacza to, że mąka orkiszowa posiada gluten. Warto wiedzieć, że dotyczy to również produktów, które mają nawet niewielki jej dodatek. Orkisz jest trochę zapomnianym, aczkolwiek bardzo wartościowym ziarnem należącym do rodziny zbóż pszenicznych. Orkisz ma ogromne zastosowanie, a z jego ziaren wytwarza się wiele różnych produktów, wśród których wymienić można: kasze, mąkę, pieczywo, otręby, płatki, syrop czy też kawę. Orkisz zawiera duże ilości lekkostrawnego białka (więcej niż ziarno pszenicy zwyczajnej), błonnika pokarmowego, węglowodanów, witamin, biopierwiastków, a także lepiej przyswajalny gluten. Co więcej, orkisz zawiera tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik, cukry, skrobie, sterole, sole mineralne - cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo oraz witamin - witamina A, witaminy z grupy B.
W diecie bezglutenowej niezwykle ważne jest, by całkowicie unikać wszelkich źródeł glutenu. Często zdarza się, że produkty, które nie powinny zawierać ani trochę tego białka, są nim zanieczyszczone. Dzieje się tak w przypadku np. jogurtów, czy wędlin, do których producenci dodają czasami dodatki na bazie mąki pszennej, a które mają poprawić strukturę danego produktu. Należy pamiętać, że do zbóż glutenowych należą:
- pszenica,
- żyto,
- jęczmień,
- owies.
Jeśli chcemy korzystać z produktów o dużej zawartości węglowodanów złożonych, jednak bez glutenu, najlepiej wybierać:
- grykę,
- amarantus,
- jagły,
- komosę ryżową,
- ziemniaki,
- kukurydzę.
Warto jednak pamiętać, że eliminować gluten powinny wyłącznie osoby, które mają do tego szczególne medyczne wskazania. I jest to np. nietolerancja glutenu, czy choroba trzewna. W przypadku braku stwierdzenia choroby, alergii lub nietolerancji, nie należy rezygnować z produktów bogatych w gluten, gdyż są one źródłem wielu cennych składników i witamin, a także błonnika. Nowe padania wprost mówią o niebezpieczeństwie chorób układu krwionośnego, w przypadku rezygnowania z glutenu w diecie, bez wyraźniej przyczyny.