Czy olej kokosowy jest zdrowy? Co jeszcze warto wiedzieć?
Zastanawiasz się czy olej kokosowy jest zdrowy i czy warto włączyć go do smażenia lub gotowania?
Olej kokosowy nie jest najlepszym wyborem spośród źródeł tłuszczy w naszej diecie. Nie zawiera on kwasów omegą 3, które są najważniejsze zaraz obok kwasów omegą 6 w naszej diecie. Jak wpływa na zdrowie? Przez zawartość dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych co może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowych.
Skoro już wiesz czy jest zdrowy, czy nie postaw na takie tłuszcze jak olej rzepakowy, czy oliwa z oliwek. Dlatego, jeśli zastanawiasz się czy możemy na nim smażyć, odradzam. Nie ma znaczenia czy będzie to olej rafinowany, czy nierafinowany.
Tłuszcz kokosowy kiedyś nie był uważany za szkodliwy i wykorzystywano go np. do przygotowania domowej fit nutelli. Krem czekoladowo - orzechowy, jest uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale także dorosłych. Tradycyjna wersja zawiera w swoim składzie dużo cukru, barwniki, konserwanty oraz bardzo często olej kokosowy lub palmowy. Obydwa te oleje, mają niekorzystne działanie na nasz organizm. Olej kokosowy jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, których powinniśmy unikać w naszej codziennej diecie. Wbrew pozorom nie jest on zdrowy, jak uważano jeszcze kilka lat temu, a nawet nadano mu etykietę „superfood”. Dzisiaj wiemy, że nie jest to najlepszy wybór, ponieważ podnosi stężenie tak zwanego złego cholesterolu, czyli frakcję LDL, dlatego warto go unikać. Dzisiaj pokażę Ci jak zrobić domową fit nutellę, która jest maksymalnie orzechowa i czekoladowa, a dodatkowo nie zawiera niekorzystnych dla naszego zdrowia składników. Domowy krem czekoladowy to świetny pomysł na dodatek np. do naleśników. Fit nutella nie dosyć, że jest zdrowa to dodatkowo pyszna i prosta w przygotowaniu. Będziemy potrzebować jedynie orzechów laskowych, odrobinę masła, zamiast powszechnie dodawanego oleju kokosowego, szklankę mleka, który śmiało możesz zastąpić napojem roślinnym, kakao oraz miód jako słodzik. Teraz wystarczy, że podprażysz orzechy laskowe na suchej patelni, a następnie położysz je na bawełnianej ściereczce i zaczniesz pocierać. W ten sposób od orzechów odejdzie brązowa skórka, która nadaje goryczy. Jeśli całość nie zejdzie, nie przejmuj się, dodatkowej słodyczy nada miód. Tak przygotowane orzechy przełóż do blendera, dodaj mleko, kakao i miód, a całość wymieszaj. Miksuj do uzyskania odpowiedniej kremowej konsystencji. Jak widzisz, domowy krem jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, możesz zrobić jednorazowo większą porcję i przechowywać go w słoiku. Będzie to zdecydowanie lepszy wybór niż wersja kupna, ponieważ mamy 100% pewność, jaki jest jego skład, śmiało możesz podawać taki krem dzieciom. Domowa nutella fit będzie dobra do gofrów do naleśników, ale także jako słodki dodatek np. do owsianki z owocami.