Czy ocet jabłkowy szkodzi na stawy? Co jeszcze warto wiedzieć?
Mówi się, że ze względu na dużą ilość przeciwzapalnych substancji ocet jabłkowy jest świetnym remedium na choroby stawów, czy jednak naprawdę tak jest? Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Prawdą jest, że ocet jabłkowy zawiera sporo polifenoli, które redukują stany zapalne w organizmie. Warto jednak pamiętać, że zbyt duże ilości octu mogą wypłukiwać ważne pierwiastki, takie jak wapń, potas, czy magnez, które są niezbędne dla zdrowia kości i stawów. Jednak dobrą praktyką dla złagodzenia dolegliwości stawów wydają się kąpiele w wodzie z dodatkiem octu, które mogą przynosić ulgę. Nie należy jednak przeprowadzać ich, gdy na skórze mamy jakieś rany.
Odpowiedź na pytanie czy ocet jabłkowy szkodzi na stawy, nie jest taka prosta. Wiele osób, zwłaszcza praktykujących medycynę alternatywną uważa, że ocet, to doskonały lep na zapalenie stawów. Jednak bardzo ważne jest, jak będziemy go przyjmować. Można to robić na dwa różne sposoby:
- zewnętrznie,
- wewnętrznie.
To, na który sposób się zdecydujemy, jest niezwykle istotne. Wiele osób mówi, że najskuteczniejsza jest kuracja zewnętrzna. Jest ona też najbezpieczniejsza. Wtedy wpływ na zdrowie jest ograniczony tylko do skóry i stawów. Choć brak naukowego potwierdzenia, to wiele osób faktycznie deklaruje, że po kąpieli z dodatkiem octu chore stawy czują się zdecydowanie lepiej.
Ocet jabłkowy ze względu na swój smak, ale również właściwości zdrowotne ma naprawdę szerokie zastosowanie. Sprawdza się zwłaszcza w kuchni. Co możesz zrobić z octu? Przygotować pyszne drinki bez alkoholu, stworzyć na ich bazie dressing do sałatek, czy wzbogacić pyszne słodko kwaśne danie. Możliwości jest naprawdę wiele. Ocet jabłkowy wspaniale przełamuje smak ostrych dań, więc doskonale sprawdza się w makaronach, czy z ryżem. Możesz połączyć go z sosem sojowym i cukrem, by stworzyć niezwykle prosty dodatek do azjatyckiego stir fry.
Zastanawiasz się jak pić ocet jabłkowy? Rekomendowana dawka to 1-2 łyżki dziennie. Tę ilość należy rozcieńczyć w szklance wody. Zwróć uwagę na jakość octu jabłkowego. Do jedzenia najlepszy jest organiczny i niefiltrowany. Idealnie sprawdzi się zwłaszcza przed posiłkiem, jednak nie jest dobrze pić go na czczo, dlatego przed pierwszym posiłkiem możesz go pominąć.
Choć ocet jabłkowy zawiera naprawdę sporo dobrych związków, nie należy zapominać, że czasami może on również być niebezpieczny. Na czym polega szkodliwość octu? Jest to substancja o odczynie bardzo kwaśnym, dlatego może podrażniać śluzówkę całego układu pokarmowego i jamy ustnej. Nie będzie więc również dobrym wyborem dla osób z zapaleniem żołądka, czy refluksem. Pity w dużych ilościach może prowadzić także do odwapnienia kości, czy niskiego poziomu potasu w organizmie. Co nie sprzyja zdrowym kościom, czy stawom. Gdy pije się go w dużych ilościach, może pojawić się również zbyt niski poziom cukru we krwi. Jako że ocet działa przyspieszająco na pasaż jelito, jego nadużywanie może skończyć się przewlekłą biegunką.
Teraz gdy już wiesz, jak stosować ocet jabłkowy możesz również sięgnąć po pyszne dania z jego dodatkiem. Ocet doskonale sprawdzi się w dressingach, czy jako dodatek, zwłaszcza do dań kuchni azjatyckiej.