Czy można mrozić rabarbar? Co jeszcze warto wiedzieć?
Rabarbar to roślina, która kojarzy się z latem. Jego smak i zapach przywołują na myśl słoneczne dni. To jedno z tych warzyw, które zwykle zjada się raczej na słodko. Ze względu na miłe skojarzenia wiele osób chce sięgać po rabarbar również zimą, by cieszyć się jego lekkim, kwaskowym smakiem. Czy jest na to dobry sposób? Na myśl przychodzi zamrożenie letniego rabarbaru, ale czy można mrozić rabarbar? To pytanie, na które łatwo odpowiedzieć. Rabarbar to bowiem roślina, która doskonale nadaje się do mrożenia. A więc jak mrozić to warzywo?
- Łodygi umyj, obierz i pokrój na małe kawałki.
- Rabarbar zblanszuj 30 sekund we wrzątku, a następnie przełóż do bardzo zimnej wody.
- Rabarbar osusz na ręcznikach papierowych, a następnie ułóż na plastikowych tackach do wstępnego zamrażania. Wstaw na kilka godzin do zamrożenia.
- Po wstępnym zamrożeniu przesyp kawałki rabarbaru do woreczków do zamrażania lub specjalnych pojemników i wstaw do zamrażarki.
Mrożenie rabarbaru to sprawdzony sposób na przedłużenie jego trwałości. Doskonale sprawdzi się na zimę. Mrożony rabarbar można dodać do ciasta, czy kompotu. To też świetny pomysł na dodatek do owsianki. Rabarbar najlepiej mrozić w kawałkach. Do jego zamrożenia konieczne jest blanszowanie rabarbaru.
Rabarbar jest źródłem witamin z grupy A, C oraz E. Jest bogaty w potas, kwas foliowy oraz błonnik, zawiera również magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń. Jedną z jego podstawowych zalet jest to, że dostarcza nam bardzo dużo ważnych dla zdrowia antyoksydantów. Można spożywać go na surowo, po ugotowaniu lub pieczeniu. Najczęściej rabarbar wykorzystuje się do przygotowania ciasta lub kompotu. Niektóre osoby spożywają rabarbar na surowo z dodatkiem cukru, jednak nie jest to najzdrowsza opcja, choć bez dodatku słodzika ciężko jest go przełknąć. Rabarbar najlepiej połączyć z owocami o dużej słodyczy, dzięki czemu będzie można zminimalizować ilość dodanego cukru. Idealnie sprawdzają się truskawki, czy na przykład morele.
Niestety nie powinno się spożywać go codziennie. Mimo że jest bardzo zdrowy i bogaty w składniki odżywcze to zawiera w sobie spore ilości kwasu szczawiowego (300 mg/100 gram), który wiążę wapń i przekształca się, tworząc szczawian wapnia (związek odkładający się jako kamienie nerkowe). Nie powinny po niego również sięgać osoby cierpiące z powodu dny moczanowej.
Teraz gdy wiesz już, jak zamrozić rabarbar możesz korzystać z tego warzywa przez cały rok. To idealna metoda dla Ciebie, jeśli masz w ogródku świeży rabarbar i nie wiesz, co zrobić z nim na zimę. Dzięki mrożeniu nie straci swoich właściwości. Możesz jednak zastanawiać się, w czym mrozić to warzywo. Najlepiej robić to w woreczkach, które są przeznaczone do mrożenia żywności. Nie poleca się dużych pudełek, gdyż rabarbar wtedy przykleja się do siebie i nie jest łatwo z niego korzystać na co dzień.
Jeśli kochasz rabarbar, ale brakuje Ci pomysłu na jego wykorzystanie w kuchni, koniecznie sięgnij do wyróżnionych inspiracji na tej stronie. Znajdziesz tam wspaniały sposób na to smaczne warzywo, które na pewno zachwyci wszystkich domowników.