Czy można mrozić masło? Co jeszcze warto wiedzieć?
Czy można mrozić masło? Nie ma żadnych przeciwwskazań do mrożenia tego produktu. Masło, może dość łatwo się zepsuć, nawet przechowywane w lodówce, dlatego jego mrożenie to doskonała opcja na dłuższe zachowanie świeżości. Masło nie wpływa negatywnie na smak ani właściwości masła. Dzięki tej metodzie w każdej chwili będziesz w stanie sięgnąć po masło, które przydaje się do przyrządzenia wielu potraw. Czy każdy rodzaj nadaje się do mrożenia? Tak, niezależnie od tego, czy jest to masło solone, czy stołowe, możecie poddać je obróbce termicznej.
Mrożenie masła, podobnie jak w przypadku innych produktów, pozwala na dłuższe zachowanie ich świeżości. Jak długo można mrozić masło? Masło możesz przechowywać w zamrażarce przez sześć do dziewięciu miesięcy. Natomiast masło solone jeszcze dłużej niż niesolone. Nawet do 24 miesięcy. Jeśli mrozisz domowe masło, które zostało samodzielnie przygotowane, wtedy może ono spędzić w zamrażarce maksymalnie 3 miesiące.
Jak dobrze mrozić masło? Oto sprawdzony sposób:
- Zawsze mrozimy świeże masło. Nigdy nie mrozimy masła przeterminowanego. Dlatego kupując masło do zamrażania, sprawdź datę przydatności do spożycia na opakowaniu.
- Masło w opakowaniu odpowiednio oznakuj datą, a następnie umieść je w zamkniętej torebce przeznaczonej do zamrażania.
- Kostki umieść w zamrażarce. Nie wkładaj ich na drzwi zamrażarki.
- Kostki przechowuj nie dłużej niż 9 miesięcy dla masła niesolonego oraz 24 miesiące dla solonego.
Jeśli potrzebujesz użyć zamrożonego masła, wystarczy tylko odpowiednio je rozmrozić. A jak to zrobić? Oto najprostszy sposób:
- Masło włóż odpowiednio wcześniej do lodówki i pozwól mu odmrażać się w wolnej temperaturze.
- Masło możesz wyciągnąć na blat kuchenny, jeśli chcesz, by rozmrażanie przebiegło szybciej.
Warto jednak pamiętać, że zamrażając masło, na pewien czas unieszkodliwiamy przebywające w nim bakterie. Podczas rozmrażania bakterie te, znów stają się aktywne. Gdy przyspieszamy proces rozmrażania, możemy też przyspieszyć proces psucia się masła. Dlatego w tym przypadku lepiej wykazać się cierpliwością.
Niezwykle ważne jest prawidłowe przechowywanie masła w zamrażarce. Kostka masła powinna być dobrze zapakowana. Masło źle opakowane może wchłaniać smaki i zapachy z zamrażarki. Najlepiej pozostawić masło w opakowaniu, w którym było w sklepie. Na opakowaniu dobrze jest napisać datę włożenia do zamrażarki, by mieć pewność, że jest ono świeże.
Masło to produkt, który jest częścią diety dużej ilości osób. Nie tylko jako smaczny dodatek do kanapek, ale również, jako baza kremów i ciast, czy smacznych sosów. Masło dostarcza wielu minerałów, takich jak mangan, cynk, chrom, miedź czy selen, które zwalczają wolne rodniki. Kwasy tłuszczowe zawarte w maśle wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego, poprawiają metabolizm i pomagają zwalczać szkodliwe drobnoustroje w przewodzie pokarmowym. Masło jest również dobrym źródłem witaminy A, która wspomaga metabolizację białek i hormonów steroidowych. Ponadto wspiera funkcjonowanie błon śluzowych.