Czy można mrozić drożdże? Co jeszcze warto wiedzieć?
Zastanawiasz się czy można mrozić drożdże? Drożdże o produkt, który ciężko użyć w całości, a szybko ulega zepsuciu, jednak na szczęście można je mrozić. Ich specyficzna budowa komórkowa sprawia, że nawet w bardzo niskich temperaturach są w stanie zachować swoje właściwości.
Drożdże to wspaniały dodatek do wielu dań. Bez nich nie byłoby możliwe stworzenie wielu wypieków, czy pierogów. To one są podstawą ciasta drożdżowego. Jednak bardzo często dostępne są tylko w wersji świeżej, czyli dużej kostki, którą należy trzymać w lodówce, tak, by miała odpowiednie warunki. Jednak konieczne warunki przechowywania, a także ich krótka data przydatności do spożycia sprawiają, że łatwo się psują. To nie sprzyja oszczędzaniu. Jednak drożdże na szczęście można zamrozić i przechowywać w zamrażarce. Dzięki wielowarstwowej ścianie komórkowej są one w stanie przetrwać takie warunki bez problemu. To doskonały pomysł na przedłużenie ich trwałości. Pamiętaj, że mrożenie drożdży porady dotyczy tylko jednego rodzaju drożdży - możesz zamrozić tylko świeże drożdże. Te instant mają długi termin przydatności do spożycia, więc nie muszą być przechowywane w taki sposób.
Oprócz zamrażania niezwykle ważne jest również późniejsze rozmrażanie drożdży. Niestety, w ich przypadku nie da się tego procesu przyspieszyć. Jeśli chcesz rozmrozić drożdże w piekarniku, czy mikrofali, musisz liczyć się z tym, że stracą one wszystkie swoje właściwości. Mrożonych drożdży nie powinno się podgrzewać przed przygotowaniem ciasta, gdyż sprawi to, że nie będą one pracować już po przygotowaniu rozczynu. Jeśli chcesz je rozmrozić, musisz to zrobić stopniowo, najlepiej przekładające je dzień wcześniej do lodówki.
Zapewne zastanawiasz się, jak długo można przechowywać mrożone drożdże. Możesz ich używać nawet przez pół roku i mieć pewność, że nic złego się z nimi nie stało – tak samo długo można mrozić mięso, więc łatwo zapamiętasz ten termin. Aby nie przegapić upływu sześciu miesięcy, warto podpisywać torebki z mrożonymi drożdżami. Pamiętaj jednak, by niee mrozić ich po raz drugi, np. jeśli nie wykorzystasz całej porcji podczas gotowania. Takie drożdże stają się nie tylko bezużyteczne, ale co gorsza, groźne dla zdrowia. Dlatego drożdże należy mrozić tylko jeden raz.
Oprócz drożdży zamrozić można również ciasto drożdżowe. Nie tylko to upieczone, ale również surowe ciasto. Przechowywać je w szczelnym pojemniku, np. z plastiku. Pamiętajcie również, że surowe ciasto nie powinno spędzić w zamrażarce więcej niż 3 miesiące.
Drożdże to składnik, który idealnie nadaje się do pieczenia. Ciężko wyobrazić sobie bez nich ciasto drożdżowe. Ciasto drożdżowe można wykorzystać na wiele sposobów, czy to do przygotowywania pysznych pączków, smacznych klusek, czy wspaniałych rogalików. Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania bez drożdżowych pasztecików, czy pierożków. Jeszcze inni kochają ciasto drożdżowe za możliwość stworzenia pysznych drożdżówek. Jeśli szukasz ciekawych inspiracji na dania z drożdżami, koniecznie sięgnij po wyróżnione inspiracje.