Czy można jeść zakalec? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ciasto często przygotowywane jest jako deser, który powstaje poprzez połączenie mąki, cukru, jajek, tłuszczu (np. masła lub oleju rzepakowego) oraz wody lub mleka. Produkty te po połączeniu tworzą doskonałą bazę pod wypieki. W obecnych czasach wybór produktów spożywczych jest bardzo szeroki, dlatego produkty te możemy zastąpić i przygotować pyszne ciasta, które będą dostosowane do preferencji żywieniowych. W dalszej części dowiesz się, czym jest zakalec oraz czy jest szkodliwy.
A więc co to jest zakalec oraz jak wygląda zakalec? Zakalec to nieudana, niewyrośnięta lub niewypieczona warstwa ciasta, lub całe ciasto. Zakalec wyglądem może przypominać glinę - jest mokry, ciągnący się oraz ma barwę ciemniejszą niż dopieczone ciasto. Do przyczyn powstawania zakalca możemy zaliczyć:
- zbyt dużo produktów, które obciążają ciasto;
- dodanie proszku do pieczenia do ciasta zbyt ciepłego;
- zbyt długie mieszanie ciasta, które skutkuje zbyt zwartą konsystencją;
- za wysoka temperatura podczas wypiekania ciasta;
- zbyt krótki czas wypieku ciasta;
- zakalce może powstać także, gdy umieścimy ciepłe, wypieczone ciasto w bardzo chłodne miejsce.
A więc czy można jeść zakalec? Teoretycznie tak, ponieważ nie jest niezdrowy. Zakalec to surowe ciasto, które może okazać się niesmaczne oraz ciężkostrawne. Spożywanie zakalca nie jest wskazane, ponieważ może przyczyniać się do bólów brzucha, a także problemów z trawieniem. Zakalec może okazać się niebezpieczny dla dzieci oraz kobiet w ciąży, gdy ciasto przygotowywane jest na bazie jaj - istnieje ryzyko zakażenia salmonellą, jeśli jajko wykorzystane do przygotowania wypieku było nią zakażone.
Warto wiedzieć, że aby przygotować ciasto bez zakalca trzeba przestrzegać kilku bardzo prostych zasad. Możemy zaliczyć do nich między innymi:
- Przygotowanie ciasta ze składników o temperaturze pokojowej. Składniki o tej samej temperaturze, wykorzystane do wypieku ciasta będą piekły się w tym samym czasie.
- Przesiewanie produktów sypkich, które ma na celu pozbycie się zanieczyszczeń oraz wtłoczenie w nie większej ilości powietrza. Dzięki temu procesowi istnieje mniejsze prawdopodobieństwo powstania grudek w cieście.
- Właściwe mieszanie składników. W tym celu masę mieszaj zawsze tylko do dokładnego połączenia się składników oraz najlepiej mieszaj ją w jednym kierunku.
- Warto zadbać o odpowiednią temperaturę podczas pieczenia ciasta. Ciasto włóż zawsze do wcześniej nagrzanego piekarnika i trzymaj się temperatury, która została podana w przepisie. Dodatkowo nie otwieraj drzwiczek podczas pieczenia ciasta, aby nie zmienić temperatury pieczenia ciasta.
Podsumowując: wiesz już, jak powstaje ciasto z zakalcem. Znasz również sposoby na zmniejszenie prawdopodobieństwa powstania zakalca. Wiesz także, czy zakalec może zaszkodzić. Skutki zjedzenia zakalca mogą być bardzo dotkliwe, szczególnie dla dzieci oraz kobiet w ciąży - dotyczy to głównie zakalców w ciastach, do których przygotowania wykorzystano jajka. Zakalec jest ciężkostrawny, dlatego nie powinny go również spożywać osoby, które zmagają się z problemami ze strony układu pokarmowego.