Czy miód tuczy? Co jeszcze warto wiedzieć?
Czy miód tuczy? Miód to substancja, która składa się głównie z cukrów prostych, a także małych ilości witamin i składników mineralnych. To sprawia, że w łatwy sposób można z nim dostarczyć sporo kalorii. Jednak używanie go w małych ilościach, jako dodatek np. do naparów, nie stanowi żadnego zagrożenia dla masy ciała. Warto też pamiętać, że żaden pojedynczy produkt nie działa tucząco. To, czy nasza masa ciała się zwiększa, zależy od ogółu diety i wszystkich wybieranych produktów, a głównie od tego, czy zjadamy tyle kilokalorii, ile możemy spalić. To ile kalorii zjadamy, zależy nie od jednego produktu, a od wszystkich posiłków, które w danym dniu lądują na naszym talerzu.
Miód w diecie jak najbardziej ma swoje miejsce. To zdrowy i smaczny dodatek, który pozytywnie wpływa na całokształt diety. Miód jest znany ze względu na swoje właściwości odżywcze.
Ile cukru ma miód? Miód w 95% składa się z cukrów prostych, dlatego jedna łyżeczka miodu, dostarczy nam zbliżonej ilości cukru, co cukier z cukierniczki. Taka zawartość cukru sprawia, że ma on również wysoki indeks glikemiczny. To sprawia, że nie będzie polecany raczej dla osób cierpiących z powodu cukrzycy. Miód jest dodatkiem o dość wysokiej kaloryczność. Jaki miód jest najmniej kaloryczny? Najmniej kalorii mają wczesnowiosenne, jasne miody: mniszkowy, wielokwiatowy z majowych kwiatów, miód rzepakowy.
Miód pszczeli to naturalny produkt, wytwarzany z nektaru kwiatowego lub spadzi. Pszczoły zbierają soki nektaru bądź spadzi, przerabiają w ulu i wzbogacają w enzymy. Pod względem składu chemicznego miód to stężony wodny roztwór cukrów. Podstawą wytwarzania miodu jest nektar, który rośliny produkują w specjalnych gruczołach, zwanych nektarnikami. Źródłem surowca na miód są rośliny miododajne.
Miód warto włączyć do swojej diety, nie tylko ze względu na właściwości smakowe. Wzmacnia organizm, działa antybakteryjnie, wspomaga leczenie przeziębienia, przyspiesza gojenie ran, może obniżać ciśnienie, wpływa na metabolizm komórkowy i układowy. Miód ma dobroczynny wpływ na serce, nerwy, czy mózg. Zwalcza bakterie skuteczniej niż niektóre antybiotyki. Miód pomaga w infekcjach wywołanych laseczkami wąglika, prątkami gruźlicy, rzęsistka pochwowego i grzybami z rodzaju Candida. Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. Także obecny w nim potas zbawiennie działa na serce. Ponadto miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę.
Choć miód charakteryzuje się naprawdę wieloma właściwościami zdrowotnymi, to jednak należy pamiętać, by zjadać go w rozsądnych ilościach. Żaden składnik diety, gdy spożywany jest w nadmiarze, nie jest dobry dla zdrowia. Dlatego warto dbać o umiar i balans w diecie. Najlepsza dieta to ta różnorodna. Jeśli lubisz miód, korzystaj z niego na co dzień, ale zadbaj o to, by nie dodawać go w nadmiernych ilościach do naparów, czy herbat. Pamiętaj też, że traci on wszystkie swoje właściwości w temperaturze powyżej 45 stopni C. Więc najlepiej dodawać go do lekko schłodzonych dań.